Ministar financija Zdravko Marić na konferenciji koju su organizirali hrvatski izvoznici rekao je kako je svjestan da ga se poistovjećuje s proračunom te da njegova odgovornost leži na prihodovnoj strani proračuna.

Ocijenio je da je rast od dva posto dobrodošao, ali da u srednjem roku dva posto nikoga ne bi smjelo zadovoljiti.

-Opravdano imate velika očekivanja od Vlade, ali i ja imam određena očekivanja od vas i od cijelog gospodarstva - da na neki način skupa zajedno i izgradimo određene pomake i u konačnici svi skupa stavimo Hrvatsku i naše gospodarstvo na put oporavka, a potom i rasta - istaknuo je Marić.

Govoreći o tome kako i na koji način treba pomoći izvoznicima ministar Marić je kazao da proračun ima brojna ograničenja.

-Jako puno smo o tome i prije govorili i govorit će se i dalje. Od toga na neki način ne treba bježati, ali ne treba sve ni uzeti zdravo za gotovo. Moj je zadatak i svih nas u Vladi da u proračunu pronađemo određene mogućnosti kojima bismo učinili racionalniju i efikasniju upotrebu proračunskog novca. Dva osnovna zadatka postavljena pred poreznu upravu su efikasna naplata poreza temeljem postojećeg poreznog sustava, a s druge strane iskorak porezne administracije u mnogočemu kako bi svima nama bio bolji financijski servis - istaknuo je ministar Marić u obraćanju poduzetnicima.

 

M.M.