Insistiranje Tihomira Oreškovića i Mosta na više kandidata za upražnjeno mjesto ministra branitelja dovelo je do hiperinflacije predlagača ali i samih kandidata.

Komentirajući tu zanimljivu pojavu iniciranu od strane predsjednika Vlade i manjeg koalicijskog partnera, predsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio je vrlo jasan.

-Zbog specifične situacije koja se stvorila oko gospodina Brkića mi smo isistirali, i insistiramo, da on bude jedini kandidat. Ne možemo dopustiti da se njemu radi ono što se radi. Prema tome, sve ih cjenimo ali HDZ ima jednog i jedinog kandidata - istaknuo je Karamarko večeras u Karlovcu.

Otvoreno je najavio da će ministri iz HDZ-a i zastupnici Domoljubne koalicije u Saboru podržati jedino kandidaturu Milijana Brkića.

-Ako je gospodin Brkić naš kandidat, onda je logično da za njega dižemo ruku. Svi su ti ljudi zaslužili da ih se poštuje i i cijeni ali HDZ ima jednog kandidata za ministra branitelja - rekao je Karamarko.

Tomac: Predsjednik vlade ima samo dvije mogućnosti

Mnogi analitičari već upozoravaju kako se premijer Orešković, zbog otvaranja javne licitacije s mjestom ministra branitelja, dobro izgubio. Na to je danas upozorio i polirički analitičar Zdravko Tomac.

-S obzirom da postoji samo jedan prijedlog, legalan i legitiman, Domoljubne koalicije, a to je gospodin Brkić, predsjednik Vlade ga može prihvatiti ili odbiti, ali ne može sam predlagati druge kandidate niti prihvatiti bilo koje kandidate koji ne dolaze voljom Domoljubne koalicije - upozorava Tomac.

Podsjeća da je mjesto ministra branitelja pripalo Domoljubnoj koaliciji te bi zbog toga svaki drugi prijedlog bio kršenje sporazuma, Ustava, zakona i rezultata izbora

-Postoje jasno utvrđena pravila u sporazumu između Domoljubne koalicije i Mosta o tome tko predlaže kandidate za pojedino ministarsko mjesto. Po tom sporazumu, kandidate za ministra branitelja predlaže Domoljubna koalicija. Svaki prijedlog koji dolazi suprotno volji Domoljubne koalicije je kršenje Ustava, zakona i rezultata izbora - istaknuo je Tomac.

Upozorava da postupci predsjednika Vlade mogu izazvati pad Vlade i ustavnu krizu.

-To može izazvati pravu ustavnu krizu i pad Vlade. Dakle, upozoravam predsjednika Vlade da ima samo dva legalna i legitimna rješenja. Prvo je prihvatiti kandidaturu Milijana Brkića jer Domoljubna koalicija nema drugog kandidata i ne želi ga kandidirati.Drugo, predsjednik Vlade može odbiti tu kandidaturu i tražiti novoga kandidata, ali ne može nametati sam druge kandidate ili prihvaćati kandidate koji ne proizlaze iz rezultata izbora - zaključuje Tomac.

 

M.M.