Predsjednik vlade Tihomir Orešković popodne se sastao s umirovljenim generalom Tomislavom Medvedom i zatim ga na konferenciji za novinare predstavio kao novog ministra branitelja. Oreškovićev odabir treba još proći saborsku proceduru.

-Čast mi je da imamo branitelja ovakvog kalibra, upoznali smo se već prošli tjedan. Medved će od Vlade i partnera imati 100 postotnu potporu. Uvjereni smo da će Medved biti ključan da zajedno radimo za bolju Hrvatsku. Dobrodošli u Vladu - rekao je Orešković.

Medved je zahvalio premijeru na potpori, kao i HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji na prijedlogu.

-Cijeli sam život posvetio domovini, a sve iskustvo koje sam stekao usmjerit ću u rad ministarstva kako bi otvorili novo poglavlje. Nužno je formiranje snažnog tima, postavljanje organizacije rada ministarstva na način da može odgovoriti svim pitanjima. Treba poslati poruku braniteljijma i stradalnicima da njihov doprinos i žrtva nisu zaboravljeni i da će im ministarstvo biti dostupno, te da će moći sudjelovati u kreiranju politike njegova vođenja i upravljanja. Predložit ćemo i donošenje nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja. To je samo dio posla koji nas čeka. Bit ćemo u stanju odgovoriti na sve izazove, kazao je Medved.

U izjavio za središnji Dnevnik HRT-a istaknuo je da mu je vizija učiniti ministarstvo dostupnim i raspoloživim svim hrvatskim braniteljima s jasnim ciljem kako bi ono ispunilo svrhu u skladu s današnjim vremenom.

Kazao je i kako je upoznat s određenim umanjenjima u vezi s prijedlogom proračuna i dijelu koji se odnosi na ministarstvo branitelja.

-Nakon nakon što preuzmem ministarstvo vidjet ćemo gdje bi moglo biti poteškoća u vezi sa sredstvima predviđenima za taj resor - kazao je Medved.  

Na pitanje je li vrijeme za uklanjanje šatora iz Savske 66, kazao je da je šator posljedica niza problema u braniteljskoj populaciji.

-Nakon preuzimanja ministarstva počet ćemo s rješavanjem niza problema, a potom razgovor o samom šatoru - zaključio je Medved.

Karamarko: Dio medija ne može utjecati na izbor ministra

Izbor novog ministra branitelja Tome Medveda komentirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

-Čestitam mu i žao mi je što je tako dugo trajalo. Žao mi je što je Milijan Brkić odustao. Bilo je to jako zločesto od dijela medija koji su mu namještali. Kada je već otišao drago mi je da je to Medved. On je ugledan i častan čovjek - istaknuo je Karamarko.

Komentirajući proces izbora ministra branitelja upozorio je da dio medija ne može utjecati na izbor ministra.

-Cijeli proces oko izbora ministra branitelja nije bio dobar od početka kad smo dopustili da gospodin Crnoja ode. Ne može dio medija utjecati na izbor ministra. Predugo je trajalo ali na vrijeme. Proračun je tu - zaključio je Karamarko.

 

R.H.