U nazočnosti dvadesetak tisuća ljudi, na Bleiburškom je polju održana središnja komemoracija u povodu obilježavanja 71. godišnjice bleiburške tragedije i Križnoga puta.

Središnje misno slavlje predvodio je banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica.

-Molim vas, ne dopustimo da razbacane i nesahranjene kosti desetine tisuća naših sunarodnjaka  i članova naše crkve i dalje ne nađu svoj pokoj kao što se to s njima događalo prošlih sedam desetljeća, poglavito zbog zabrane prezira ili nemara dosadašnjih službenih političkih državnih predstavnika država u kojima smo živjeli ili danas živimo. Učinimo svi zajedno djelo milosrđa, u ovoj godini milosrđa. Pokopajmo konačno naše mrtve, oni to od nas već odavno očekuju - rekao mons. Komarica u propovjedi.

>>

Nakon završetka svete Mise molitvu za žrtve islamske vjeroispovijedi predvodio je Idriz ef. Bešić.

U ime organizatora nazočne je pozdravio te zahvalio Hrvatskom saboru na ponovnom pokroviteljstvu nad obilježavanjem bleiburške tragedije, Ante Kutleša, glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda.

U ime Hrvatskog narodnog sabora, supokrovitelja komemoracije, nazočne je pozdravila zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

-Bleiburg je jedan od simbola stradanja hrvatskog naroda, jedan od najgorih zločina nakon 2. svjetskog rata. Ništa ne može vratiti živote mučenih i ubijenih, ali možemo i moramo utvrditi nedvosmislenu istinu, kako se ovaj zločin ne bi zaboravio - istaknula je Krišto.

Govoreći u ime pokrovitelja, predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, istaknuo je da je Sabor napokon ponovo pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu.

-Izražavamo sućut tisućama žrtava komunizma i ovdje, i po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Ovo mjesto simbolizira sva ta stratišta, slično kao Jasenovac koji simbolizira sva ustaška stratišta. Pobjeda nakon 2. svjetskog rata žestoko je okaljana događajima na Bleiburgu. Komunistički zločini nad Hrvatima nikada nisu procesuirani niti kažnjeni. To nas razlikuje od mnogih drugih europskih zemalja - istaknuo je Reiner.

Ustvrdio je da pomirbe ne može biti bez istine.

-Pomirbe ne može biti bez istine, a u Hrvatskoj je istina desetljećima skrivana. Čak i danas se pokušavaju relativizirati zločini s jedne strane, a zločin i zločinci nemaju strane. Treba jasno reći da mi nismo na ovo polje nismo došli izraziti žaljenje za NDH ili opravdavati ustaške zločine, već isključivo iskazati duboki pijetet prema žrtvama komunističkih zločina. Ti su zločini samo unijeli dodatni razdor. Povijest ne smijemo zaboraviti, ali moramo učiti da nepravda i mržnja nikada nikome ništa dobro nisu učinili. Prekinimo s podjelama i živimo za budućnost naše djece u miru, slobodi i demokraciji - istaknuo je akademik Reiner.

Zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH na groblju Dobrova te uz spomenik na Bleiburškom polju položili su akademik Željko Reiner, Tomislav Karamarko, i izaslanica predsjednice Republike, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih. Vijence su položili i predstavnici HNS-a BiH, veleposlanstva RH u Republici Austriji, političkih stranaka, braniteljskih udruga te predstavnici različitih institucija u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu.

Komemoraciju na Bleiburgu organizirao je Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. 

 

M.M.