Burno je u subotu bilo na konstituirajućim sjednicama novih saziva Predsjedništva i Središnjeg odbora i HDZ-a. Ono što se događalo iza zatvorenih vrata od jučer je top tema u većini hrvatskih medija.

Nekadašnji Sanaderov i Kosoričin ministar i povratnik u vodstvo stranke Davor Milinović nakon jučerašnje burne sjednice potvrdio je ulazak HDZ-a u proces formiranje nove saborske većine i ukazao na navodno jačanje pozicije Tomislava Karamarka.

- HDZ ima puno bitnijeg posla, što prije formiranje nove većine i izglasavanje povjerenja novoj Vladi. Velika smo i snažna stranka, Brkić je ostao u manjini i još je više ojačao Karamarka, on je preuzeo stranku u svoje ruke - ustvrdio je Milinović u izjavi za televiziju N1.

Brkić protiv samoubilačke operacije preslagivanja i novih izbora

Međutim, upravo nelogično i neizvjesno srljanje u preslagivanje vlasti, koje zagovara Tomislav Karamarko, a koje po mnogima nema skoro nikakvih šansi u uspjeh, bilo je predmet burne rasprave na Predsjedništvu stranke. Protiv takvih rizičnih poteza, čvrsto je ustao zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Brkić, kako se doznaje, smatra da u ovom trenutku nema nikakve šanse za uspješno preslagivanje vlasti a ulazak u prijevremeni izborni ciklus vidi kao ulazak u vrlo rizične procese koji mogu završiti vrlo nepovoljno po trenutno vladajući HDZ. Sudeći prema informacijama koje su "procurile" u javnost, jedinu po HDZ povoljnu opciju u ovom trenutku Brkić vidi u povlačenju Tomislava Karamarka iz Vlade, očuvanju koalicije s Most-om i njegov dalji angažman na jačanjiu stranke.

Uprkos činjenici da ga Most i Tihomir Orešković nisu željeli na mjestu ministra branitelja, novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a jedinu opciju dobru po HDZ vidi u opstanku Vlade HDZ-a i Mosta.

-Smatram da Tomislav Karamarko mora otići iz Vlade i da trebamo nastaviti s Mostom. To je jedini način da se sačuva Vlada - izjavio je oštro zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva, koji očito traži način da se izbjegne samoubilačka operacija preslagivanja s Radimirom Čačićem i Miloradom Pupovcem ali i opcija prijevremenih izbora koji bi, prema većini procjena, u ovom trenutku mogli biti katastrofalni po HDZ.

Brkić je, napominjući da stranačka tijela HDZ-a nisu o tome uopće raspravljala, Karamarku zamjerio i na izjavama kako premijer Tihomir Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a te da je suradnja s Mostom gotova.

- Tko je odlučio da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a? I tko je ovlastio Karamarka da to kaže. O tome nije održan nikakav sastanak stranačkih tijela - pitao je Brkić.

>>Karamarko: Orešković je povjerenje izgubio - slijedi preslagivanje ili novi izbori

Na takav Brkićev istup, sudeći prema medijskim napisima, oštro je odreagirao sam Karamarko, zamjerajući svome dugogodišnjem prijatelju i zamjeniku nedostatak podrške za plan preslagivanja.

- Smiješno je da to čujem od tebe jer si četiri godine bio glavni tajnik koji je sa mnom sukreirao politiku i kojem sam ja dopustio da ima veće ovlasti nego što mu pripadaju - uzvratio je svom prvom suradniku šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Stavove Milijana Brkića, sudeći prema pisanju medija, na Predsjedništvu je podržala i europarlamentarka Ivana Maletić, osječki HDZ-ovac Ivan Anušić te predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a i nekadašnji Tuđmanov ministar Milan Kovač, koji je otvoreno problematizirao pitanje pregovora s manjinama, odnosno s Miloradom Pupovcem.

Nova suradnja s Pupovcem može biti pogubna

Kako se neslužbeno doznaje, Brkićevo zalaganje za pravljenjem reda u stranci i njegovi zahtjevi za izbjegavanjem srljanja u neizvjesne epizode koje nemaju skoro nikakvih izgleda za pozitivan ishod u najvećem djelu javnosti se gleda s velikim odobravanjem.

- HDZ je morao nešto naučiti iz ranijih Sanaderovih i Kosoričinih koaliranja s Pupovcem. Ukoliko su Pupovac, Radin ili Radimir Čačić osobe putem kojih će HDZ doći do nove saborske većine onda je bolje da odmah zaustave taj proces. Ukoliko do takve suradnje i dođe to bilo kratkog daha. Suradnja s Pupovcem bi HDZ dovela u sukob s vlastitim biračima što bi se negativno reflektiralo na prijevremenim izborima do kojih bi došlo onda kad bi Pupovac, Čačić i Milanović odlučili uskratiti tu potporu. Pretpostavka je da bi do toga došlo u trenutku kad rejting HDZ-a padne ispod 20 posto - smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Sudeći prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, i dobar dio članova HDZ-a smatra kako zaključak o preslagivanju koji je jučer donesen ipak nije dobro rješenje te da je to opcija u koju vjeruje sve manje članova stranke.

- Nema šanse da uspijemo u tome. Potrebno nam je čudo. I tko bi sada stao uz nas. Svatko tko nije u Domoljubnoj koaliciji, a tko se u zadnji trenutak predomisli i podrži nas, bude suzdržan ili ne dođe na sjednicu bit će pod sumnjom da je kupljen - tvrdi neimenovani HDZ-ovac u izjavi za Jutarnji list.

Izraziti problem mnogi vide i u Karamarkovoj želji da na uštrb kvalitete ojača svoju osobnu poziciju u stranci. Pri tome mu zamjeraju predlaganje Domagoja Miloševića za glavnog tajnika i napose nepoznatog Domagoja Maroevića iz Splita na vrlo osjetljivo mjesto političkog tajnika stranke.

- Karamarko se pokušava okružiti lojalnima, i zato gura Miloševića i Maroevića iz Splita, za kojeg se svi pitamo koje su mu reference za to mjesto. Maroevića se uvijek u stranci spominjalo kao Sanaderova čovjeka koji napreduje samo zbog svojih prijateljstava - istaknuo je izvor iz HDZ-a za Jutarnji list.

Karamarkov pomirljivi ton

Zanimljivo je da nakon jučerašnjih dramatičnih događanja u HDZ-u, Tomislav Karamarko nije bio kritičan prema svom zamjeniku.

- Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade, da dam ostavku. Naravno, to nije bilo na glasovanju. Što bismo na taj način osigurali? Da gospodin Orešković vodi i dalje vladu HDZ-a i Mosta, mislim da je to nesuvislo, jer bez nas nema uporište u parlamentu. Dakle, nikakva kritika, jer ovo je situacija koja je dosta zapletena, ne možemo sad tu kritizirati jedni druge, situacije je kakva jest - zaključio je Karamarko u svojoj izjavi.

Kasno sinoć, kao što se u međuvremenu doznalo, zasjedalo je i predsjedništvo HDSSB-a. Sudeći prema danas iznesenim zaključcima, Karamarkova ideja o preslagivanju vladajuće većine nije naišla na plodno tlo niti u vodstvu ove stranke. Uz prosudbu kako vladajuća većina u kojoj bi bili Milorad Pupovac i Ivan Tepeš, odnosno SDSS i HSP AS, ne može dovesti do poboljšanja stabilnosti iz Glavaševe su stranke poručili kako će u Saboru podržati i opoziv prvog potpredsjednika Vlade.

Sve to ukazuje na iznimnu složenost ove situacije o čijim krajnjim konzekvencama po stranku, naciju i državu u HDZ-u još jedanput moraju trijezno promisliti.

- Mudar vojskovođa bira mjesto i vrijeme odsudne bitke. Onaj tko drži do sebe i svojih ljudi nikada ne ulazi u bitku koja će nepovoljno završiti. Pravi vojskovođa radije napravi taktički uzmak, očuva i pregrupira vlastite snage, i na koncu odabere mjesto i vrijeme konačnog obračuna, u ovom slučaju političkog, koji će završiti na način kako on želi. Smatram da bi gospodin Karamarko u ovom slučaju trebao izbjeći rizike po stranku, naciju i državu i poslušati svoga zamjenika koji u ovim trenucima pokazuje više strateškog promišljanja i razboritosti od njega osobno i osoba koje ga okružuju - zaključuje Zdunić apelirajući na razum i logične poteze.

 

Robert Horvat