Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, tajanstveno je u četvrtak dao naslutiti da, osim Andrea Plenkovića, još neki kandidati prikupljaju potpise za kandidaturu za predsjednika HDZ-a, čime su otvorene spekulacije o kome je zapravo riječ

U javnosti je ta poruka primljena na različite načine. Za jedne strane, to je bio znak da Milijan Brkić najavljuje moguću kandidaturu, drugi su to iščitali kao marketinški potez u trenucima kad je u javnost lansirana satirična teza "jedan član - jedan glas - jedan kandidat", dok su oni treći Brkićevu izjavu tumače u kontekstu najava nove kandidature koju danima najavljuje jedan HDZ-u blizak portal.

Nekoliko razgovora koje smo obavili ovog petka doista potvrđuju kako je riječ o vrlo izvjesnoj pojavi novog kandidata. Riječ je kako se čini, o kandidaturi Mire Kovača, tehničkog ministra vanjskih poslova na čijoj kandidaturi navodno danima radi Mate Radeljić, savjetnik predsjednice Republike, zajedno sa skupinom osoba bliskih bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, ali i gradonačelnicima Osijeka i Zagreba, Ivici Vrkiću i Milanu Bandiću. Dok jedni najavu Kovačeve kandidature zdzušno pozdravljaju, s druge strane moogu se čuti i određena pitanja i sasvim drugačije ocjene.

Poznavateljima aktivnosti ove skupine oko kandidature Mira Kovača, međutim, nije poznato da li je Tomislav Karamarko doista uključen u to ili ne.

- Ime Tomislava Karamarka se izravno ne spominje u tom kontekstu, ali se spominju imena Martina Pastuhovića, Joze Petrovića, Milana Bandića, Ivice Vrkića, Ivana Zvonimira Čička i Velimira Bujaneca - tvrdi osoba bliska tom krugu s kojom smo razgovarali u petak rano ujutro.

Cilj ovih aktivnosti, prema tvrdnjama našeg sugovornika, je stvaranje buduće saborske većine koju bi nakon neuspješnog preslagivanja i pada Vlade, novi HDZ, predvođen Mirom Kovačem, stvorio zajedno s Milanom Bandićem koji, zajedno opet zajedno s Baldasarom, Vrkićem, Kajinom, Čačićem, Lovrinovićem, Jurom Martinovićem i Jadrankom Kosor, želi preuzeti političku poziciju koju je u dosadašnjem sazivu Sabora imao Most

Kako doznajemo, kao prva opcija ovog kruga, spominjan je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se navodno nije spreman upustiti u utrku za koju je vrlo izvjesno da će po njega nepovoljno završiti.

S druge strane ne mali broj promatrača predizbornih aktivnosti u HDZ-u iznenađen je mogućim ulaskom Mira Kovača u ovu utrku.

- Prvo, Miro Kovač je karijerni diplomat u profesionalnom i svjetonazorskom smislu  sličan Andreju Plenkoviću. Drugo, teško mi je povjerovati da bi nakon poraza na nedavno održanim unutarstranačkim izborima, kada nije uspio ući u Predsjedništvo stranke, gospodin Kovač išao u još jedan siguran politički poraz - uvjerava nas jedan dobar poznavatelj prilika u HDZ-u.

Uporedo s ovakvim ocjenama mogu se čuti i komentari vezani za Kovačev pristanak na imenovanje Amira Muharemija na mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova, što je dodatno usložilo odnose između Hrvatske i SAD-a. Riječ je dakako o hrvatskom diplomati i nekadašnjem suradniku Stjepana Mesića koji je prije nešto više od 10 godina u Americi proglašen 'personom non grata', čijim je imenovanjem u sam vrh MVP ministar Kovač osobno, HDZ kao stranka ali i Republika Hrvatska izgubila jako puno krdibiliteta u očima našeg strateškog saveznika.

Podsjećanja radi, dobro obavješteni diplomatski krugovi skloni su vjerovanju da je upravo Amir Muharemi, bio ključni razlog zbog koga je čelni čovjek State Departmenta John Kerry otkazao ranije dogovoreni sastanak s Mirom Kovačem.

 

Josip Zdunić