Komentirajući osuđujuću presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, Bože Vukušić je upozorio na ključne razloge zbog kojih je odvjetnik Anto Nobilo želio presudu prolongirati do završetka izbornog procesa u Hrvatskoj te pojasnio da su političke strukture u Hrvatskoj, štiteći Perkovića i Mustača, imali namjeru u splitskom procesu osuditi njega i tako ga kompromitirati kao svjedoka pred Zemaljskim sudom u Munchenu.

- To je slijed normalnih procesnih okolnosti. Njemačko pravosuđe je neovisno i na njega je praktički nemoguće utjecati. Oni su prepoznali tijekom suđenja, u nekim nastojanjima i prijedlozima odvjetnika Ante Nobila da on želi suđenje odugovlačiti pa se postavilo pitanje zašto on to čini, jer to nije bilo niti u interesu njegova klijenta Perkovića, da sjedi u zatvoru i čeka presudu duže nego što je to potrebno. Kao jedini logični zaključak nametnulo se da on želi prolongirati presudu nakon izbora u Hrvatskoj, jer je pretpostavljao kakva će presuda biti, da će Perković i Mustač biti proglašeni krivima i da će obrazloženje presude biti problematično za SDP, kao pravnu i političku sljednicu Saveza komunista Hrvatske, čija su vodeća tijela i njezini članovi sudjelovali u odobravanju naredbi ubojstava. Centralni komitet Saveza komunista je jednim svojim dijelom praktički funkcionirao kao zločinačka organizacija! Normalno da konotacije takvog obrazloženja osuđujuće presude ne mogu nikako biti prihvatljive SDP-u i ne mogu mu nikako pomoći, već mu jedino mogu odmoći u predizbornoj kampanji. Ponavljam, njemačko je pravosuđe neovisno i oni nisu htjeli sudjelovati u našim političkim igrama na bilo koji način, niti pomažući SDP-u, niti mu odmažući. Presuda je zato donijeta kad je za nju došlo normalno vrijeme - istaknuo je Vukušić, gostujući u Bujici.

Prokomentirao je i otvorenu opstrukciju suđenja u Muenchenu od strane institucija hrvatske države i proces "čišćenje arhiva".

- Na suđenju u Muenchenu je sudac već u usmenom obrazloženju presude naveo kronologiju suradnje s Hrvatskom. U početku je Hrvatska potpuno odbijala suradnju! Tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je potpuno odbijao bilo kakvu suradnju s njemačkim redarstvenim i pravosudnim tijelima i ignorirao sve njemačke zahtjeve. S vremenom se taj odnos promijenio, da bi na kraju iz Hrvatske otišlo dosta dokumenata. Međutim, otišlo je ono što je bilo na raspolaganju. Postavlja se pitanje je li to sve i ako nije, što je s ostatkom?! Po fragmentima koje smo otkrili naknadno, vidjeli smo da je netko „očistio“ arhivu i dokumente kako njemački sud ne bi mogao rekonstruirati prosec od predlaganja do odobravanja i organiziranja likvidacija u inozemstvu - rekao je Vukušić.

Sporna uloga Mladena Bajića

Komentirajući ulogu Mladena Bajića u zaštiti Perkovića i Mustača ocijenio je da je, uz osobne razloge, ključni motiv bio zaštita SDP-a.

- Osobni razlog zašto je Mladen Bajić tako postupao je taj da postoje naznake da je i on sam bio suradnik jedne od jugoslavenskih tajnih službi! No, ključni razlog za takvo postupanje je zaštita SDP-a. Jer, kad bi se svi ti arhivi otvorili, tada bi bilo potpuno jasno da je Savez komunista bila svojevrsna zločinačka organizacija! To bi bilo katastrofalno za SDP kao njegovu pravnu, političku i ideološku sljednicu. Tada bi došlo i do urušavanja odnosa glavnih političkih snaga u Hrvatskoj. U tom slučaju SDP ne bi samo u Hrvatskoj izgubio na ugledu i utjecaju, nego bi i u europskoj socijalističkoj internacionali izgubio svaku podršku i doveo bi se u pitanje njegov status. Zamislite, što bi bilo kad bi se otkrilo da je vodstvo SDP-a od 1990. do danas, činilo sve kako bi sakrilo činjenice o ubojstvima i stvarnoj ulozi partije čiji su sljednici - rekao je.

Osvrnuo se i na ulogu Ivice Račana.

- Račan je sigurno bio sa svime upoznat, u vrijeme kada je bio izvršni sekretar Centralnog komiteta i kasnije član CK. Neki članovi CK su sudjelovali u odlučivanju o likvidacijama, neki drugi su znali kako se one pripremaju, a kada bi se nešto dogodilo – svi su oni imali saznanja o tome. Račan je u najmanju ruku, znao za likvidacije, bio suglasan s izvođenjem tih ubojstava i nije im se protivio. Što je najvažnije, kad je stvorena samostalna i demokratska Hrvatska, nikada se nije od toga ogradio, niti je izrazio žaljenje obiteljima ubijenih - ocijenio je Vukušić.

Slijede još 22 procesa

Najavio je i nove prosece protiv ubojica nekadašnjih hrvatskih političkih emigranata.

- U Njemačkoj su neki procesi već pokrenuti. U tijeku su istrage oko još nekoliko ubojstava, u Bavarskoj i Muenchenu. Od 2004. do 2012. sam dao ukupno 22 izjave njemačkoj policiji! Sveukupno sam na njemačkom sudu svjedočio 10 dana. Tri dana u prvom procesu 2006. i 2007. godine, a sada sedam dana, tako da sam u tim ispitivanjima uvidio da se vodi još nekoliko procesa. Konkretno, radi se o slučaju ubojstva Ante Đapića, Ante Kostića i Đure Zagajskog. Isto tako su reaktualizirani slučajevi ubojstava s kraja 60-ih godina, iako je pitanje ima li još živih aktera i počinitelja iz tog vremena pa je i pitanje u kojem će smjeru otići te istrage - ustvrdio je Vukušić.

Izjavio je kako raspolaže informacijama da se spremala njegova likvidacija.:

- Prva informacija da se spremalo moje ubojstvo je još iz sredine drugog mjeseca 1992. godine. Na ulazu na šibenski most, iz pravca Vodica je ranjen i nastradao jedan čovjek koji je iz istog mjesta odakle i ja i ima isto ime i prezime! Već su se tada pojavile špekulacije da je atentat na njega bio namijenjen meni! Državno odvjetništvo i policija nikada nisu ništa ozbiljno poduzeli po tom pitanju. Čovjek je stjecajem okolnosti preživio, iako je bio teško ranjen i osobno mi je rakao da je to što se njemu dogodilo, zapravo bilo namijenjeno meni! - kazao je.

Osvrnuo se na ulogu sudaca Damira i Jadranke Kos u zaštiti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

-Godine 1999. je u Zagrebu započelo suđenje Vinku Sindičiću zbog ubojstva Brune Bušića. I tada su strukture oko Perkovića mene smatrale nejodgovornijim što je uopće došlo do tog suđenja i izručenja Sindičića Hrvatskoj. Suđenje je završilo kao farsa, Sindičić je oslobođen, a sudac Damir Kos koji ga je oslobodio, nakon toga je promaknut i danas je sudac Vrhovnog suda! Njegova supruga Jadranka Kos je sutkinja suda u Velikoj Gorici i poznata je po tome da je odbila izručenje Mustača Njemačkoj! - upozorio je Vukušić.

Ključno suđenje u Splitu

Upozorio je kako su uz pomoć Ivana Jarnjaka, Perković i Mustač protiv njega pokrenuli sudski postupak u Splitu, na čiji je ishod na koncu pokušao utjecati Ivo Josipović.

-Perković i Mustač su još prije smrti Franje Tuđmana, zajedno s jatacima unutar HDZ-a, na čelu s Ivanom Jarnjakom, pokrenuli u Splitu protiv mene istragu zbog navodne otmice Blagoja Zelića, koji je bio jedan od najbližih suradnika Perkovića i Mustača po pitanju organiziranja likvidacija hrvatskih političkih emigranata. Taj proces u Splitu otegnuo se deset godina. Nakon što je objavljena međunarodna tjeralica za Perkovićem, 2010. godine, tadašnji predsjednik Ivo Josipović javno je, preko Večernjeg lista, od Mladena Bajića zatražio da se mene procesuira i osudi! Preventivno su htjeli spriječiti i kompromitirati moje svjedočenje u Muenchenu! Na suđenju u Muenchenu sam sve to rekao i sudac Dauster naprosto nije mogao vjerovati da je sve to moguće! - istaknuo je Vukušić.

Osvrnuo se i na sučeljavanje Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića na HRT-u, u kome je čelnik SDP-a ustvrdio da „ne zna“ kako se zove „onaj drugi“, odnosno Zdravko Mustač.

- Normalno da mu ne vjerujem! U drugoj polovici 2013. tema Perković – Mustač je bila najaktualnija politička stvar u zemlji. Kada Milanović kaže da on ne poznaje te ljude i da ih nije htio zaštiti mogu samo reći da ne govori istinu! - rekao je Vukušić.

Prepričao je i jedan razgovor između Zorana Milanovića i Vladimira Šeksa vođen 2014. koji potvrđuje da je Zoran Milanović i te kako znao tko je Mustač.

-Godine 2014. nakon izručenja Perkovića, u Hrvatskom novinarskom domu je bila promocija jedne knjige, na kojoj su bili Milanović i Šeks. Nakon završetka promocije, Milanović je prišao Šeksu i rekao mu da je on za sve kriv! "Kriv si što onoga nisu osudili u Splitu i što je do ovoga došlo," rekao je Milanović Šeksu, a Šeks mi je sve prenio... Znači, Milanović je od nekuda dobio informaciju da je Šeks trebao utjecati na splitski sud kako bi me osudio, no nisu mogli nikako shvatiti da jedna mlada sutkinja ne podliježe pritiscima i ucjenama, nego radi profesionalno i u skladu sa zakonom, na temelju dokaza. Milanović je smatrao da mene treba osuditi, kako ne bi došlo do izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj! - zaključio je Vukušić.

Hasanbegović: Razlozi napada na mene su u novom arhivskom zakonu

Ministar Zlatko Hasanbegović je, gostujući u Bujici, po prvi puta otvoreno progovorio o političkoj hajci na njega i otkrio da je novi arhivski zakon ključni razlog te hajke.

- Svakom okretanju budućnosti treba prethoditi cjelovito suočavanje s prošlošću. U sklopu svoga ministarskog djelovanja začeo sam vrlo važnu reformu, donošenjem novoga arhivskoga zakona. U tu svrhu, trebali su raditi važni pravni, znanstveni i povijesni autoriteti. Zakon je trebao biti donešen početkom sljedeće godine, a njegova glavna pravna pozadina bilo je potpuno, bezuvjetno i bez bilo kakvih ograničenja, otvaranje cjelokupnoga arhivskog gradiva, dražavno-partijskog aparata do 30. svibnja 1990. godine. I sada, iz ove perspektive, mogu reći da je to bio jedan od važnijih, ako ne i najvažniji razlog klevetničke kampanje kojoj sam bio izložen, od prvoga dana svoga ministarskog djelovanja - istaknuo je Hasanbegović.

Komentirajući presudu u Muenchenu Hasanbegović je istaknuo da ona ima povijesni značaj s dalekosežnim političkim i društvenim posljedicama koje u ovome trenutku cjelovito niti ne možemo sagledati.

-Muenhenska presuda ima povijesni značaj s dalekosežnim političkim i društvenim posljedicama koje u ovome trenutku cjelovito niti ne možemo sagledati. Njemačko pravosuđe i muenchenski sud zadali su pravno-politički, ali i moralni udarac Ivi Josipoviću, Zoranu Molanoviću i SDP-u kao imovinsko-pravnom, duhovnom i stvarnom sljedniku Partije koja je provodila državni teror nad građanima, što je i ova presuda potvrdila - rekao je Hasanbegović.

Komentirajući Hasanbegovićevu o razlozima napada na Hasanbegovića, Vukušić je upozorio da je od prvog dana i on osobno takvog stava.

- Od početka sam smatrao da je to jedan od glavnih razloga napada na gospodina ministra. On je od samoga početka započeo s pripremama za izmjene zakona o arhivima, potpunog otvaranja, po uzoru na Sloveniju. Važni su arhivi bivše Službe državne sigurnosti, ali isto tako i partijski arhivi, kao i dosjei poznatih, javnih osoba. Ni jedna javna osoba nema pravo na zaštitu podataka iz svoga dosjea od javnosti - istaknuo je Vukušić.

 

M.M.