Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je opetovano ponovio da velike koalicije neće biti te da tu temu u javnost "gura" oporba i oni koji se bore za prelazak izbornog praga.

-Želim jasno otkloniti tezu koja se kontinuirano plasira u medijima, imam dojam da dolazi iz oporbe, a dijelom i manjih stranaka, o nekakvoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Decidirani stav HDZ-a je da velike koalicije nakon ovih parlamentarnih izbora neće biti i za HDZ velika koalcija ne dolazi u obzir. Mi smo izuzetno različiti, a to vidite u ovoj kampanji. Naša kampanja fokusirana je na naš program, konstruktivne ideje, rješenje problema koji muče hrvatske građane, a njihova je negativna, agresivna, puna vrijeđanja i omalovažavanja. To nije kampanja u koju ćemo se dati uvući niti ćemo na nju pristati - istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na potencijalne probleme koji mogu nastati iz retorike Mosta koji HDZ u predizbornoj kampanji sustavno pokušava izjednačiti sa SDP-om te upozorio da HDZ neće pristati na ucjene bilo koje političke opcije.

-Politički akteri možda još nisu percipirali dubinu i opseg transformacije HDZ-a, pa zbog toga još postoje formulacije o tome da su HDZ i SDP isti. Međutim, sve je drugačije u odnosu na ono što je bilo ranije, HDZ je moderna stranka obitelji Europske pučke stranke, čvrsto ukorijenjena u vrijednosti iza kojih stojimo.Ostajem otvoren za suradnju nakon izbora sa svim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske, tu je i Most, no kao čelnik HDZ-a neću pristajati na ucjene bilo koje političke stranke ili opcije. Hrvatskoj treba stabilna vlada, a ne novi izbori, treba joj učinkovita vlast usmjerena na konkretna pitanja, za što će se HDZ "zalagati s partnerima s kojima će formirati parlamentarnu većinu - istaknuo je Plenković.

Milanovićeve agresivne istupe ocijenio je znakom slabosti.

-Agresija je uvijek znak slabosti, znak da imate neki problem pa ga pokušavati ispoljiti manipulacijama, neistinama, difamacijama, a to neće proći kod mene i u HDZ-u - ocijenio je.

Osvrnuo se u i na izjave Zorana Milanovića, koji je rekao da je njegova majka bila "vojni lekar".

-Milanović se drznuo spomenuti moju majku, a to je slučaj bez presedana. Kao kršćanin mogu oprostiti, ali neću zaboraviti. Moja majka je ugledni internist, kardiolog, doktor znanosti, liječnica koja koja je danas u mirovini i o čijim profesionalnim i ljudskim kvalitetama mogu govoriti njeni kolege i pacijenti. Radila je kao civilna osoba u bivšoj vojnoj bolnici, a kasnije je karijeru nastavila u KB Dubrava - napomenuo je Plenković

Upozorio je kako je Milanović na sastanku s braniteljima uvrijedio i same branitelje, "one iste koje mjesecima nije primao i na koje je poslao policiju na Markovom trgu".

-Reći njima da je to jedini jezik koji razumiju znači potcijeniti hrvatske branitelje, a to je nedopustivo i uvredljivo - rekao je.

Najavio je da će HDZ u kampanji nastaviti s konstruktivnim pristupom, predstavljanjem programa koji "nudi rješenja za gospodarski rast, nova radna mjesta, demografsku obnovu, pronatalitetnu politiku, snažne institucije i društvenu pravednost".

-Sve je to s vrlo konkretnim elaboriranoim mjerama zapisano u našem programu. To će biti naš fokus, ne retorika naših političkih suparnika, nego boljitak Hrvatske i svih koji u njoj žive - naglasio je.

Rekao je kako HDZ želi omogućiti poduzetnicima bolji okvir i povoljnije okolnosti za kreiranje dodatne vrijednosti u gospodarstvu, a neke od tih mjera, poput onoga o energetici, sadržane su u njihovu programu.

-Kada je riječ o plinu naći ćemo rješenja koje će spriječiti situacije kao ove kakve imali glede Pertrokemije proteklih dana, gdje je Vlada našla načina da ona nastavi kvalitetno funkcionirati. Neovisna opskrba našeg energetskog sustava bit će jedan od prioriteta vlade HDZ-a, to je jedno od ključnih pitanja za funkcioniranje europskog i hrvatskog gospodarstva, zato su te mjere sadržane u našem programu - rekao je predsjednik HDZ-a odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

 

M.M.