U HDZ-u su, čini se, krenuli u realiziranje prikupljanja potpisa uporedo s nastavkom pregovora s Mostom. Andrej Plenković u ponedjeljak želi predsjednici Republike predati 76 potpisa i postati mandatar - s Mostom ili bez njih.

Uz 61 potpis vlastitih zastupnika, HDZ već ima i pet potpisa zastupnika HSS-a, tako da Andrej Plenković do ponedjeljka treba prikupiti još desetak potpisa. U HDZ-u, kako neslužbeno doznajemo, računaju na Lovrinovićev, Mišićev, Aleksićev, Glavašev te potpis najmanje dvoje zastupnika Milana Bandića, što bi im uz pet do osam manjinskih potpisa bilo sasvim dovoljno za stvaranje saborske većine.

Dio HDZ-a je, naime, vrlo nezadovoljan ucjenjivačkim stavovima Mosta koji uz mjesto prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora traži četiri ministarstva - MUP, zaštitu okoliša i energetiku, poljoprivredu te pravosuđe.

Uz prethodno ultimativno iznesenih sedam Mostovih uvjeta za pregovore, što u vrhu HDZ-a smatraju izrazito podcjenjivačkim stavom i znakom nepovjerenja, relativnom izbornom pobjedniku za sada je najspornije prepuštanje mjesta predsjednika Sabora. Izvori u vrhu HDZ-a nas uvjeravaju kako bi u slučaju pristanka na takav zahtjev Most morao odustati od MUP-a i zadovoljiti se sa tri ministarstva, te pozicijama prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora

Prema neslužbenim informacijama, vertikale u resornim ministarstvima, odnosno podjela ministarstava i javnih poduzeća na HDZ-ov i Mostov plijen, za Andreja Plenkovića i HDZ su potpuno neprihvatljivi. O tome se, kako neslužbeno doznajemo, razgovaralo na četverosatnom sastanku u prostorijama Mosta u ponedjeljak poslijepodne.

Most je kako doznajemo, izričiti tražio vertikale u ministarstvima na čijem su čelu njihovi ministri, ali i u javnim i državnim poduzećima koja su vezana za te resore.

-Ako bi kojim slučajem do toga došlo onda bi Most samostalno upravljao svim segmentima MUP-a, pravosuđa, energetike, zaštite okoliša, i poljoprivrede, kao i HEP-om, Janafom, Plinacroom, Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama. Takvo što za HDZ, kao relativnog izbornog pobjednika, je potpuno neprihvatljivo - uvjerava nas sugovornik iz vrha HDZ-a.

Zbog takvih stavova Mosta, vrh HDZ-a je, kako se čini, pribjegao alternativnom rješenju. S jedne strane će nastaviti pregovore s Mostom i pokušati tražiti kompromisno i svima prihvatljivo rješenje, uz istovremeno prikupljanje potpisa od ostalih saborskih zastupnika.

Andrej Plenković je očito odlučio u ponedjeljak otići na Pantovčak s potrebnih 76 potpisa, bez obzira na ishod s pregovora s Mostom. Na Mostu je dakle odluka - želi li biti strateški partner HDZ-a ili želi tražiti neki drugi politički put.

 

J. Zdunić