Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, gostujući na televiziji N1, komentirao je dosadašnje pregovore za sastavljanje nove Vlade i ustvrdio da njegova stranka nije u kontaktima s HDZ-om. Razlog je, kako je rekao, Vladimir Šeks.

-HDSSB nije imao direktne kontakte u pregovaračkom smislu s HDZ-om i Plenkovićem. To ne znači da nije bilo pokušaja uspostave nekakvih kontakata, bilo je. Ali Plenković je smetnuo s uma da Vladimir Šeks nije osoba koja može uspostavljati kontakte s HDSSB-om i sa mnom osobno.

Šeks se nekoliko puta javljao s različitim porukama, neke od njih nemaju veze sa sastavljanjem parlamentarne većine, pa potom i da on ima mandat Andreja Plenkovića da razgovara s nama.

Meni je to djelovalo prilično neuvjerljivo i nisam mogao biti siguran da uistinu ima mandat Plenkovića, a i da ima, smatrao sam da Šeks nije osoba s kojom HDSSB i ja možemo sjesti i razgovarati s njim. Mi smo spremni razgovarati s Plenkovićem, ali posrednik u tim razgovorim ne može biti Šeks - istaknuo je Glavaš.

Tvrdi da HDSSB ne bježi od razgovora s HDZ-om ali ne prihvaćaju Šeksa kao pregovarača.

-Most i HDZ će sastaviti novu Vladu i određene manje političke stranke i skupine koje su ušle pod skute buduće vladajuće koalicije HDZ-a i Mosta. HDSSB ni ja osobno nemamo namjeru da nakon parlamentarnih ili lokalnih izbora trčimo pod skute pobjednika. Mi smo bili spremni na razgovor, ali da je na pregovore došla druga osoba. Preduboke su rane sukoba sa Šeksom. Spremni smo razgovarati s Plenkovićem ili ljudima poput Stiera. Mi nikad nismo odbijali razgovore, pa čak ni u vrijeme Tomislava Karamarka, kad su ti odnosi bili zategnuti do pucanja. Mi smo kontrolirali svoju osobnu političkog sujetu, pa imali i sastanke pod okriljem mraka i u nenormalnim uvjetima, pa ne vidim zašto ne bismo razgovarali i s Plenkovićem - tvrdi Glavaš.

Smatra da Andreju Plenkoviću treba čestitati na onome što je učinio u vrlo kratkom vremenu.

-Mora se priznati da je Plenković praktički u nekoliko tjedana, kad se HDZ nalazio na samom političkom dnu, kad mu se nije smiješila takva budućnost uoči nadolazećih izbora, u vrlo kratkom vremenu HDZ podigao iz pepela. Zahvaljujući vlastitoj karizmi i autoritetu podigao je HDZ i osigurao značajnu pobjedu HDZ-a sa 61 mandatom i to se mora priznati i čestitati. HDZ je uspio zahvaljujući Andreju Plenkoviću koji je vodio personaliziranu kampanju - ocijenjuje Glavaš.

Podjelu mandata na čelu Sabora vidi kao presedan i dokaz međusobnog nepovjerenja između HDZ-a i Mosta.

-Prvi put u praksi imamo da se događa da vladajuća većina dogovara podjelu funkcije predsjednika Sabora. Mislim da nisam takav slučaj registrirao ni u jednoj državi Europske unije, a duboko bih bio siguran tvrditi da se takvo što nije dogodilo ni u jednoj državi u svijetu. To je presedan i on govori puno. Prvo da je HDZ-u stalo i da mu je u interesu da se ne odrekne toga mjesta, što ih u potpunosti razumijem. Ovo s čim se Hrvatska suočava, da dijeli tu poziciju, presedan je i u Hrvatskoj i u svijetu i govori da među njima nema povjerenja, da se drži figa u džepu i da Most ne vjeruje HDZ-u i želi mjesto predsjednika Sabora kako bi mogao dirigirati zakone. HDZ je ozbiljna politička stranka s ozbiljnim predsjednikom i u stanju je voditi Hrvatsku i prezentirati program, o kojem zasad ne znam ništa. Što se tiče potpore HDZ-u i Plenkoviću, on moju potporu ima u smislu da ne smije pristati na ucjene - ističe Glavaš.

Upozorava na neiskustvo i na nestručnost Mosta i pogubnost koju po HDZ može imati pristajanje na ucjene.

-Smatram da Most nema dovoljnog iskustva, da nisu sazreli, nisu profesionalni i nisu dovoljno stručni da bi im se dali neki resori. Plenković ne smije dozvoliti da ucjenjuju ni njega ni Vladu. Most je skupina pojedinaca bez ikakvog političkog iskustva, koji se međusobno nisu poznavali i uistinu ne mogu i ne smiju ultimativno zahtijevati nekakve reforme. Reforme da, ali i one imaju svoj hodogram. Ništa se ne može dogoditi preko noći niti ultimativno, što je Most radio. Mislim da je dobro da ovaj put Petrov i Most neće moći onako ucjenjivati kako su ucjenjivali na proteklom sazivu - upozorava Glavaš.

Uvjeren je da je priča o lustraciji na izdisaju. Umjesto toga očekuje tihu lustraciju osoba koje se ne uklapaju u Plenkovićev koncept.

-Priče o toj nekakvoj lustraciji mislim da su na izdisaju. Priče o lustraciji karakterizirale su protekle parlamentarne izbore. Ako mislite na figurativnu lustraciju u smislu da Plenković eliminira određene ljude, koji nisu po mjeri Mostu, SDP-u, HNS-u ili drugima, mislim da Plenković ima koncept stvaranja novoga HDZ-a i da je na dobrom putu da to uspije i vrijeme koje je pred njim bit će mu saveznik. Mislim da će Plenković biti sposoban provesti tihu lustraciju osoba koje se ne uklapaju u njegov koncept. Što se tiče mene, ja sam rekao da je ovo moj posljednji saborski mandat. Ovo je mandat u kojem ću završiti svoju političku karijeru i smatram da je to vrijeme kad se moram povući iz politike - prosuđuje Branimir Glavaš.

 

M.M.