HDZ-ova Željana Zovko ući će u Europski parlament umjesto Davora Ive Stiera koji je izabran na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova.

Posljedica je to odustajanja Ivana Tepeša, koju u HDZ-u smatraju korektnim potezom, i neslužbeno dodaju kako je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu.

-Potez Ivana Tepeša smatramo korektnim jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. To je njegov osobni čin i to u HDZ-u cijenimo - neslužbeno poručuju iz HDZ-a.

Tepeš je ranije potvrdio kako namjerava prepustiti  funkciju europarlamentarca, a kao razlog je naveo da želi ostati živjeti i raditi u Zagrebu i Hrvatskoj.

Tepešova odluka, međutim, s negodovanjem je dočekana u HSP AS-u, čiji je predsjednik Hrvoje Niče još u nedjelju pisao predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da bi prepuštanje mandata u Europskom parlamentu HDZ-u bez dogovora s HSP AS -om u toj stranci smatrali “činom političke ucjene i trgovine”.

Željanu Zovko, kadar je HDZ-a BiH, koja je od 2004. do 2008. bila veleposlanica BiH u Francuskoj, od 2008. do 2011. u Španjolskoj, a prošle godine  preuzela veleposlaničku dužnost i u Italiji.

 

M.M.