Politički analitičar i nekadašnji ćlan SDP-a  Zdravko Tomac strašno je razočaran izjavom novog čelnika SDP-a Davora Bernardića koji je kazao kako 'moramo probuditi duh kolektivizma kao antifašisti 1945.-e i hrvatski branitelji 1990.-e'.

"Na žalost, strašno sam razočaran ponašanjem novog vodstva SDP-a. Oni su toliko otišli u prošlost da ja već žalim za Zoranom Milanovićem, jer je ovo što sada oni rade je puno gore od Milanovića, kojeg smo svi kritizirali", istaknuo je  Tomac u izjavi za Direktno.hr.

Ono što ga je strašno zasmetalo je izjava Davora Bernardića.

"Bernardić kaže da 'moramo probuditi duh kolektivizma kao antifašisti 1945. i hrvatski branitelji 1990.'. Nadamašila je ta izjava sve one grozne Milanovićeve o tome da je Tito najbolje što smo imali. Vraćati Hrvatsku u '45.-u, govoriti o kolektivizmu, znači rušiti Ustav RH koji se temelji na individualnim, pojedinačnim, neotuđivim ljudskim pravima, na slobodi, na demokraciji, pluralizmu, nije temeljen na kolektivizmu. '45.-a je bila i godina masovnih zločina, Hudih jama, deseci tisuće ljudi su pobijeni, to je bila godina kada se uvodio staljinistički model društva koji ukida sve slobode, nacionalizacije, to je bila strašna godina i pozivati se na '45-u danas je uvreda" , rekao je.

Uspoređvati '45.-u i '90.-u je strašno, smatra Tomac.

"'90.-e su se branitelji borili upravo protiv tih onih iz '45.-e i njihovih nasljednika, koji su i devedesetih godina činili zločine u Srebrenici, na Ovčari, na isti način kako su činili u Hudoj jami", komentirao je Tomac.

Sada SDP, na žalost, pokreće ponovno jednu histeriju u kojoj se branitelji pokušavaju prikazati novim ustašama, objašnjava Tomac.

"Sva ova histerija oko grba HOS-a je prestrašna, kažu da taj grb možda vrijeđa žrtve ustaških zločina, da, možda, ali ovo što sad rade, gdje te mlade ljude, HOS-ovce, koji su dali svoje živote, koji su se išli boriti protiv novog srpskog fašizma ili starog fašizma, i koji su se borili za slobodnu,demokratsku Hrvatsku, a ne za obnovu fašizma, nakon smrti proglašavati ustašama i fašistima je grozno", kazao nam je Tomac.

U hrvatskom društvu događa se rušenje temeljne ideje pomirbe, ponovno se otvaraju histerične rasprave koje optužuju i Tuđmana i Hrvatsku, smatra Tomac.

"Bio sam tada potpredsjednik Vlade, odlazio sam na front, ti mladi dečki su govorili 'za dom spremni' kad su se borili protiv četnika i JNA sa crvenom zvijezdom petokrakom koji su im ugrožavali dom i domovinu. Oni nemaju veze s NDH i ustašama, oni su se borili za demokratsku Hrvatsku, a sada ih proglašavati kao nešto što je dokaz fašizacije je strašno i to je najveći napad na Tuđmana i stečevine za koje se on izborio", zaključio je Zdravko Tomac u izjavi za Direktno.hr.

 

R.H.