Odbijajući navode iz SDP-ovog zahtjeva za opozivom ministra financija Zdravka Marića, predsjednik Vlade Andrej Plenković pokrenuo je proces razrješenja trojice Mostovih ministara.

-Svi su članovi Vlade podržali su prijedlog, osim ministara Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje. Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra - kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Čvrsto je stao uz ministra financija Zdravka Marića koji je na tu poziciju došao iz Agrokora. 

-Vlada ne prihvaća navode o ovoj inicijativi te vrlo jasno odgovaramo na aluzije na eventualni sukob interesa ministra Marića vezano za Agrokor te za navode o nezakonitostima da je Marić od HPB-a dobio kredit po određenim uvjetima kao član NO-a Banke. Tek kad se utvrdi da ima nepravilnosti, utvrđivat će se odgovornost zašto je to tako nastalo i tko je za to odgovoran. Tu je politika Vlade jasna i odlučna. Odbacujemo kritike oporbe, osobito predvođene onom strankom čiji se doprinos rješavanju ovoga problema svodi na selfije i promoviranje kiseloga zelja. Vlada se nikada ne bi upustila u političke jeftine politikantske aktivnosti, a koje nimalo ne pridonose kredibilitetu stranke o kojoj je riječ, a niti doprinose rješavanju problema s kojim je Vlada suočena - rekao je Plenković, zamolivši članove Vlade da glasaju za taj njegov prijedlog.

Komentirajući zahtjev Andreja Plenkovića o razrješenju Mostovih ministara, član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da Vlada ne funkcionira.

-Ono što pričamo, ova Vlada ne funkcionira od početka. Prevladali su partikularni interesi pojedinca. Očekujemo dogovornost od Plenkovića i da na žalost građana i nas sazove nove izbore. Ovo je jedna lakrdija i sramota - rekao je Hajdaš Dončić.

Iz Mosta još uvijek nema reakcija. Analitičari upozoravaju kako su nakon pada vlade dva moguća rješenja.

- Prva opcija je koalicijski dogovor HDZ-a i HNS-a što je vrlo izgledno s obzirom na čitav niz poveznica koje ekipa oko Plenkovića, Dalić, Božinovića, Marića, Obuljen i Barišića  ima s HNS-om. Druga opcija su privremeni izbori na kojima bi Plenković "pročistio" liste, rješio se utjecaja desnog krila HDZ-a i ojačao svoju osobnu poziciju. Taj proces završio bi unutarstranačkim izborima u HDZ-u  nakon čega bi desna opcija bila u potpunosti marginalizirana. Razdoblje koje slijedi pokazat će koja će od ove dvije opcije prevladati. Međutim, sigurno je kako je pred ovom strankom turbulentno razdoblje s neizvjesnim ishodom - smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

 

R.H.