Za Agrokor su sada ključna dva događaja, kazala je potpredsjednica Vladei ministrica gospodarstva Martina Dalić u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

-10. lipnja istječe rok za podnošenje tražbina dobavljača, a očekuje se i izvješće međunarodnog revizora koji radi na Agrokorovoj bilanci za prošlu godinu - istaknula je Dalić.

Osvrnula se i na aktivnosti u i oko Agrokora.

-Točno je da se radi o velikim brojevima. U ovako kratkom vremenu nakon što je imenovana izvanredna uprava, međutim, ne možemo imati konačne rezultate. Očekujem da će konačno i realno stanje situacije u cijeloj grupaciji Agrokor biti poznato nakon dva događaja. Jedan je rok za podnošenje prijava o tražbinama, što je 10. lipnja i onda će izvanredna uprava imati mjesec dana da stanje dradžbina predoči sudu. Drugi je događaj rezultat rada revizora, koji počinje svoj rad, kojega Nadzorni odbor imenuje i koji ima zadatak izraditi bilancu društva za 2016. godinu. To će biti dvije čvrste točke na kojima ćemo moći graditi realnu sliku o stvarnom stanju u društvu Agrokor - rekla je Dalić.

Ocijenila je što bi se dogodilo Da su sve Agrokorove kompanije odjednom i naglo otišle u stečaj.

-Da su sve Agrokorove kompanije odjednom i naglo otišle u stečaj, kao što je prijetilo, da je Vlada ostala pasivna i da nije stvorila mehanizme i instrumente upravljanja ovim rizicima - bile ugrožene ne samo sadašnje mirovine - bile bi ugrožene i buduće mirovine. Bila bi ugrožena i sama opstojnost hrvatskog gospodarstva s obzirom na veliku rasprostranjenost sustava na cijelom teritoriju države - istaknula je ministrica Dalić.

Dalić je objasnila i zašto je Vlada odobrila DORH-u dodatnih 5 milijuna kuna za istrage u Agrokoru i mogućnost da priča ima epilog na sudu.

-Njihove rezultate očekujemo. Očekujemo i da budu ostvareni na zakonit način i da identificiraju one koji su odgovorni, ukoliko se pokažu i evidentiraju dokazi da je u sustavu bilo nepravilnosti. Ono čemu se kao Vlada protivimo jest bilo kakav i bilo koji politički progon protiv bilo koje osobe u našoj zemlji - izjavila je.

 

M.B.