Plagiranje i plagijatori rak rana su našeg obrazovnog, ali i svakog drugog sistema - poručio je Ivan Đikić, profesor i znanstvenik s Goethe Universitäta u Frankfurtu, na današnjoj konferenciji za medije pod nazivom Stop plagiranju u Hrvatskoj, javlja Večernji list.

Profesor Đikić utvrdio je da nema razlike u tome je li plagijator plagirao jednu stranicu ili čitavu knjigu. 

- Ovaj problem, koji nije prisutan samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, treba riješiti vodeći se upravo svjetskim primjerima kažnjavanja - rekao je Đikić.

Naglasio je kako se pokrenuta peticija protiv plagiranja u Hrvatskoj ne tiče samo ministra obrazovanja Pave Barišića, već je svrha peticije i cijele akcije uspostavljanje standarda i uređenje sustava kako se mladima više ne bi slale pogrešne poruke.

Odgovarajući na pitanje hoće li se ipak vratiti u Hrvatsku i nastaviti znanstveni rad na Sveučilištu u Splitu, Đikić je poručio kako je razlog njegove ostavke rektor Sveučilišta, ali i premijer Andrej Plenković.

- Dok rektor bude lagao o svojim profesorima, ja tako ne mogu raditi. Uostalom, ni ne moram. Za 15 godina svoga rada na Sveučilištu nisam dobio ni kune. Želio sam uložiti svoje znanje, a do danas nisam dobio rješenje po kojem je moja ostavka prihvaćena. Dapače, rektor Splitskog sveučilišta sada želi da se uspostavi suradnja Splitskog i Frankfurtskog sveučilišta, a da ne povuče lažne izjave koje je rekao o meni. Druga osoba zbog koje sam tako odlučio je premijer Plenković. On je u žaru političke borbe rekao da sam slao mailove oporbenim strankama, a kada sam podnio ostavku poručio je da je ovo slobodna zemlja u kojoj, ako ne želim, ne moram raditi. Nije to bila samo poruka meni, nego i svim mojim kolegama poručivši nam tako da možemo otići ako se ne slažemo s političarima. Ova dva primjera pokazuju što se događa s ljudima u Hrvatskoj i zato mislim kako borbu protiv plagijata trebaju isključivo poduprijeti tijela državne uprave. Plagijatori jednostavno ne mogu obnašati visoke funkcije - zaključio je Đikić.

Sugovornici konferencije, uz Đikića, su i Vesnica Garašić, docentica i znanstvenica Sveučilišta u Zagrebu, te Damir Bakić, profesor i znanstvenik Sveučilišta u Zagrebu.

 

M.M.