Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s policijom i drugim državnim institucijama i stručnjacima već mjesecima  se bavi utvrđivanjem mogućih nezakonitosti u radu Agrokora i s njim povezanih tvrtki do 2016. godine, odnosno do aktiviranja lex Agrokora i postavljanja izvanredne uprave.

Kako se neslužbeno doznaje, istražuju se javno iznesene optužbe o lažiranju bilanci, odnosno prikrivanju poslovnih gubitaka, zbog čega su i pokrenute predistražne radnje.

Upravo za taj segment predistrage u slučaju Agrokor od velikog bi značenja trebalo biti i revizorsko izvješće PwC-a o poslovanju Agrokora za 2016. godinu, koje je najavljeno za kraj ovoga tjedna.

-Ako spomenuta međunarodna revizorska kuća u svojem nalazu iznese potvrdu optužbi da je Agrokor lažirao svoja financijska izvješća, to bi istražiteljima bio poprilično čvrst argument da se radilo o počinjenju kaznenih djela - smatraju analitičari.

Osnovano se sumnja da je iz tvrtki u vlasništvu Agrokora nestalo oko dvije milijarde eura.

Komentirajući najnovija objava Ivice Todorića, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić, kazala je  kako su Todorićeve objave vezane upravo za predstojeću objavu revizorskog izvješća.

-Držim da su sve te objave vezane uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća. I do objave revizorskog izvješća ja ne bih nikakve komentare o Agrokoru više davala. Sve što je trebalo reći o ovoj temi rečeno je - istaknula je Dalić.

Međutim, ni 24 sata nakon ove izjave, nepoznata osoba podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom Agrokora te fondom Knighthead.

Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Anonimna kaznena prijava poslana je na još 40 adresa, svim državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika te medijima.

Analitičari vjeruju kako je riječ o preventivnom djelovanju Ivice Todorića kojim želi izbjeći uhićenje.

 

M.M.