Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazvao je bizarnim tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji idući tjedan.

-Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu niti utemeljene niti su točne. U potpunosti podržavamo predsjedničin posjet Rusiji, kao i njezine druge međunarodne aktivnosti. S obzirom da i vi, kao i javnost, čitate bizarne komentare u medijima da li vlada pomaže ili ne posjet predsjednice, bilo bi dobro da i to razjasnimo - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Naveo je da će u izaslanstvu koje će idući tjedan s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović putovati u Rusiji biti i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je prije nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mješovitog hrvatsko-ruskog gospodarskog odbora koji je, istaknuo je premijer, također bio u funkciji posjeta predsjednice države Moskvi.

Uz nju, u izaslanstvu su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, pošto je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu. U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

-Tako da moram priznati da su ove vijesti jedne od bizarnijih koje smo čitali u posljednje vrijeme u vezi naših međunarodnih aktivnosti - ustvrdio je.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je problem u odnosima s Rusijom i neriješeno pitanje zgrade ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

- To je tehničko pitanje koje je na dnevnom redu otprilike zadnjih 25 godina, a ne zadnja dva dana - podsjetio je.

Ministar državne imovine Goran Marić je novinarima prije sjednice vlade rekao da Rusima ništa nije odgovaralo od onoga što im je hrvatska strana ponudila.

 

M.M.