Politički analitičar Davor Gjenero upozorava kako je Ivica Todorić zapravo zatočenik ruske strukture moći kojoj je Agrokor zanimljiv isključivo zbog nekretnina u Slavoniji i Baranji. Ujedno je iznenađen  činjenicom da oporbene stranke u Hrvatskoj postaju glasnogovornici tih istih interesa.

-Ivica Todorić je ušao u rat s Vladom. U tom ratu, posve je očito, Todorić nastupa kao zatočenik ruske strukture moći i braneći svoju kožu zastupa interese ruskih banaka, o kojima je već neko vrijeme ovisio. Proces interpelacije protiv Vlade zbog modela spašavanja temelja nacionalne sigurnosti u Agrokoru, za koji je unaprijed bilo jasno da ne može završiti opozivom Vlade, svejedno je vrlo opasan. Naime, njime se objektivno pogoduje interesu ruskih aktera koji su nastojali podvrgnuti Hrvatsku svojoj kontroli i utjecaju, a nacionalni parlament postaje pozornicom napada na Vladu zbog odgovorne politike sprečavanja ozbiljne ugroze - ističe  Gjenero u autorskom članku objavljenom na portalu Direktno.hr.

Upozorava da je ruskim bankama Agrokor nije bio zanimljiv isključivo zbog Belja i Vupika, odnosno zbog istočne Slavonije i Baranje.

-Ruskim bankama Agrokor nije bio zanimljiv kao investicija niti zbog „uljepšanih“ bilanci, niti zbog njegova nacionalnoga i „regionalnog“ ekonomskog značenja, a nije ih zanimao niti njegov „retail business“, trgovačka djelatnost s Konzumom, Mercatorom i Ideom. Nije ih vjerojatno previše zanimalo ni značenje Agrokora i njegovih kompanija u strukturi hrvatskog izvoza u Sloveniju, BiH i Srbiju. Najzanimljiviji su im, sigurno, bili njegov „obujam“ i širok utjecaj na cijelu hrvatsku ekonomiju, ali i jedan strateški aspekt, o kojem se u Hrvatskoj ne govori. Naime, članice koncerna Agrokor su dvije strateški silno važne kompanije, To su Belje, o kojem ovisi Baranja, i Vupik, koji silno utječe na stanje u vukovarskoj regiji - upozorava Gjenero.

>>

Podsjeća kako je riječ o ruskim državnim bankama koje provode politiku Kremlja.

-Ruske državne banke nisu banke u pravom smislu riječi, njihovo se poslovanje zasniva na sasvim drukčijoj filozofiji od filozofije banaka koje funkcioniraju na uređenom financijskom tržištu i motiv poslovanja im je profit, naplativ i siguran za vlasnike novca kojim te banke raspolažu. Ruske državne banke ostvaruju interese svog vlasnika, a njihov vlasnik je država, s politikom kakvu provodi autoritarni režim Vladimira Putina.

Jedna od osnovnih karakteristika tog režima čvrsta je kontrola svih ključnih poluga vlasti i činjenica da glavninu elitnih pozicija u politici, poslovnom sektoru i javnom životu obnašaju „silovici“, ljudi, koji su kao i autoritarni vladar Putin, proistekli iz struktura represivnog političkog aparata komunističkog režima u Sovjetskom Savezu, iz tajnih službi, policijskih struktura i vojske - podsjeća Gjenero.

>> 

Ističe kako je koncept koji su ruske banke postavile Todoriću, zapravo, vrlo providan.

-Zamka, što su je ruske banke postavile Ivici Todoriću, zapravo je providna, a otvorena retorika ruskog ambasadora u Zagrebu jasno je pokazivala da se operacija Agrokor vodi na državnoj razini, a ne iz dviju banaka. Koncept je bio dovođenje Agrokora do ruba stečaja, proglašenje insolventnosti i pokretanje procesa u kojem bi banke svoja potraživanja pretvorile u vlasništvo. Nakon toga na red bi došla primjena modela predstečajne nagodbe, u kojoj bi kompanija bila konsolidirana otpisom dugova. Tako bi ruske banke stekle dominantno vlasništvo u Agrokoru, a kompaniju bi sanirali na račun njenih hrvatskih dobavljača - ističe Gjenero.

>>

Upozorava na činjenicu da oporba u Hrvatskoj preuzima ulogu glasnogovornika ruskog interesa.

-Jasno je da ozbiljne opozicijske stranke u Hrvatskoj nisu lobisti ruskoga interesa i da je „meka moć“ Rusije u Hrvatskoj neusporedivo manja nego u većini susjednih država. Svejedno, u ovom slučaju opozicija objektivno preuzima ulogu glasnogovornika ruskog interesa, a to čini i dio medija. Razlog tome su neozbiljnost i neobrazovanost, te nepoznavanje temeljnih pravila demokratske političke procedure. Jednaku ulogu kao i pokušaj interpelacije protiv Vlade ima i ustrajanje na parlamentarnoj istrazi o Agrokoru - upozorava Gjenero.

Poručuje kako ne bi bilo nikako dobro da euroatlantsko usmjerenje postane predmetom razilaženja među političkim strankama u Hrvatskoj.

-Ne bi bilo dobro da euroatlantsko usmjerenje Hrvatske postane predmetom razilaženja među političkim strankama u Hrvatskoj, a pogotovo bi bilo opasno da perspektiva euroatlantskog usmjerenja počne ovisiti o tome tko u Hrvatskoj obnaša izvršnu vlast - zaključuje Gjenero.

 

R.H.