Dejan Jović, nekadašnji savjetnik predsjednika Ive Josipovića, koji je u vrijeme "stolovanja" na Pantovčaku proglašen "desetim najmoćnijim Srbinom sveta", otvorenim je manipulacijama,  na društvenim mrežama pokušao kompromitirati mladog povjesničara Hrvoja Mandića i njegovo ekskluzivno svjedočenje iz haške sudnice.

>>

Osobito je zanimljiva Jovićeva manipulacija iz domena hibridnog djelovanja, kako se mladi povjesničar "sprema  pisati kako je BiH okupirala Hrvatsku..."

- Mladi povjesničar iz Herceg-Bosne - koji vjeruje da je Praljak umro u sudnici i uvjeren je da je Prliću i Stojiću rekao posljednje riječi. Iako se zastor spustio prije nego je išta mogao vidjeti ... A i sprema se pisati kako je BiH okupirala Hrvatsku - objavio je Dejan Jović na društvenim mrežama.

>>

Međutim, uvidom u Mandićev intervju očito je kako mladi povjesničar tvrdi nešto sasvim drugo, i to ono što Dejan Jović, Aleksandar Vasiljević i slični, desetljećima pokušavaju "zamračiti".

-Zar smo zaboravili da se većina agresije na Republiku Hrvatsku, 1991. godine, odvijala s prostora BiH. Banjalučki korpus je okupirao zapadnu Slavoniju, iz uporišta južno od Save četiri su godine granatirana naseljena mjesta u Slavoniji. Zrakoplovi JNA koji su polijetali sa uzletišta u Mahovljanima, Tuzli i Mostaru, raketirani su 1991. ciljeve u Republici Hrvatskoj. U takvoj situaciji utemeljena je Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatsko vijeće  obrane, bez kojih bi, kao i bez angažmana Republike Hrvatske, BiH šaptom pala najkasnije do lipnja 1992. godine.  Međutim, unatoč tim činjenicama, danas imamo pravomoćnu presudu koja tvrdi  nešto sasvim suprotno - istaknuo je Mandić u ekskluzivnom razgovoru za HRsvijet.

>>

Podsjetimo, Dejan Jović bio je savjetnik Ive Josipovića na početku njegovog mandata kada je u Sarajevu govorio o "konglomeratu loših politika devedesetih". Njegov najnoviji istup, po svemu sudeći, jedan je od klasičnih primjera hibridnog djelovanja.

 

R.H.