Odvjetnica Nika Pintar izjavila je u "Otvorenom" kako presuda "šestorki" nije bila zasnovana na dokazima, već na direktivi, te stoga neće poštovati presudu, ali je mora priznati.

- Kao pravnica moram priznati presudu, ali je neću poštovati - istaknula je.

Upozorila je na aktivnosti haškog Tužiteljstva.

-Tužitelji nisu išli za istinom, nego za pobjedom i pritom nisu birali sredstva. Žrtve nisu dobile svoju zadovoljštinu jer su osuđene osobe koje nemaju nikakve veze sa počinjenim zločinom, a oni koji su izvršili zločine slobodno šetaju. Po meni, Haški sud nije mogao dovesti do pomirenja jer je postunio ispustio žrtve na hrvatskoj strani,

Osvrnula se i na nejednak tretman tužiteljstva i obrane.

- Cijelo vrijeme postupka favorizira se tužiteljstvo, koje je samo jedna strana u postupku.  Tužitelj iznosi svoju verziju događaja i pred Vijećem sugurnosti. Smeta je što nitko nije pitao obranu da iznese što misli o radu Haškog suda pred Vijećem sigurnosti UN-a - zaključila je Pinter.

>>

Odvjetnik Goran Mikuličić ocijenio je da ga Haški sud podsjeća na neuspjeli eksperiment.

-Bilo je puno lutanja i premalo kvalificiranih osoba. Nebrojeno puta smo se susretali sa situacijom kad je taj element laika prevladao nad elementom profesionalnosti. Haaški sud je stvarao pravo, umjesto da je primjenjivao, a udruženi zločinački pothvat ostat će u stručnoj javnosti jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala - smatra Mikuličić.

Naveo je primjer kako se favoriziralo tužiteljstvo.

-Puno puta su imali ekskulpirajući dokaz koji je išao u korist optuženika, ali ga nikadan isu predali. U anglosaksonskome pravu tako nešto bi dovelo do poništenja čitavog suđenja, a u Haagu nije bilo nikakvih posljedica - podsjetio je.

Novinar Tihomir Vinković istaknuo  je kako je Haški sud samovoljno  uzeo najopasniji instrument međunarodnog prava – zajednički zločinački pothvat.

-Međunarodni sud za Kambodžu je institut UZP-a odbacio. U posljednjoj presudi došlo je do osude upravo za to, jer su optuženi navodno mogli pretpostaviti da će se dogoditi zločini - ocijenio je.

Takvu presudu Vinković ocjenjuje u potpunoj suprotnosti sa svime o čemu je izvještavao.

-Došlo mi je da se u emisiji ispričam pretplatnicima jer imam dojam da sam  18 godina izvještavao sa nekog drugog suda, a ne ovog kojeg su na Vijeću sigurnosti danas kudili i hvalili - istaknuo je Vinković.

 

M.M.