Sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u telefonskom razgovoru na njegov poziv podijelio sam zabrinutost povodom negativnih posljedica Zakona o pravima branitelja vrlo brzo pošto je taj propis usvojen, istaknuo je čelnik SDSS-a i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Milorad Pupovac u izjavi za "Večernje novosti".

Pupovac je pri glasovanju u Saboru, za zakon u kome se, između ostalog, kaže da je agresiju na Hrvatsku izvršila Srbija uz pomoć dijela srpskog naroda u Hrvatskoj, bio uzdržan, a svoj potez u izjavi za beogradske medije objašnjava ovako:

-Naše suzdržano držanje bilo je poruka da smo protiv. To smo jasno rekli i tokom rasprave. Zakon je prošao dva čitanja i u oba sam iznio neslaganje sa više neprihvatljivih stvari. Jedna od njih je da se donose istorijske ocjene o ratnim događajima u raspadu zajedničke države. Zakoni utvrđuju normativne vrijednosti a ne istorijske istine - ističe Pupovac, dodajući da se rasprava vodila dan nakon haške presude u izrazito usijanoj atmosferi.

Pupovac smatra da će "sporna odredba obnoviti ratne traume, narušiti međudržavne i međuetničke odnose, da je njome zadržana stigmatizacija Srba i da će ohrabriti ekstreme koji na ratnim traumama žele kontrolirati procese izgradnje normalnih odnosa između Hrvata i Srba i Hrvatske i Srbije".

Podsjetimo, Aleksandar Vučić je još u listopadu obećao Pupovcu da će Srbija pomoći obnovu i uređenje Srpskog doma u Vukovaru i Srpskog centra u Kninu s dva milijuna eura.

 

M.M.