Po svemu sudeći, dani Martine Dalić u Vladi Andreja Plenkovića su odbrojani. Na takav zaključak navodi više izvora bliskih Banskim dvorima i vrhu HDZ-a, koji tvrde kako Andrej Plenković zapravo nema izbora - ili će se riješiti Martine Dalić, ili će odgovornost preuzeti na sebe. Za razliku od Martine Dalić, čini se da prijevremeni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, stoji znatno bolje. Njega, naime, Vlada nije ni postavila, niti ga može smijeniti

U Banskim dvorima posljednjih nekoliko dana analiziraju Ramljakovo izvješće i nikako se ne mogu oteti dojmu kako je podpredsjednica Vlade, Martina Dalić, dopustila određene anomalije u radu povjerenstva za Agrokor.

- U najmanju ruku, čudan je grijeh nečinjenja podpredsjednice Vlade koja ima ključnu političku odgovornost nad projektom Agrokor. Ti grijesi nečinjenja vidljivi su u više primjera, ali ne bih još od detaljima - navodi izvor blizak Banskim dvorima.

Istodobno, izvori bliski vrhu HDZ-a, u velikoj su mjeri razočarani postupcima Martine Dalić koja je u Vladu dovedena kao stručna osoba, iako je postojao cijeli niz političkih "grijeha" koji joj se zamjerao.

- Ne zaboravimo da je Martina Dalić, zajedno s Jadrankom Kosor, očekujući mjesto Josipovićeve savjetnice za gospodarstvo, dala potporu Ivi Josipoviću u predsjedničkoj kampanji. Tu je i financiranje lijevo-liberalnog projekta "Pametno" koji je podupirai, i podupire, Ivo Josipović - navodi naš izvor blizak vrhu HDZ-a.

Prema informacijama kojima raspolažemo, uz nedovoljnu posvećenost projektu Agrokor, podpredsjednici Vlade Martini Dalić zamjeraju se i u najmanju ruku nejasni projekti poput prodaje četvrtine HEP-a i otkupa dionica Ine, kao i projekt termoelektrana Peruća.

- Sve su to loše koncipirani projekti zbog koji su se Vlada Andreja Plenkovića, ali i HDZ- kao vladajuća stranka našli na svojevrsnoj "streljani" javnosti - tvrde poznavatelji prilika u HDZ-u.

Dio HDZ-a ne želi Vrdoljaka

Za razliku od Martine Dalić, čini se da prijevremeni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, stoji znatno bolje.

- Antu Ramljaka je na mjesto povjerenika imenovao Trgovački sud a ne Vlada. Temeljna Ramljakova zadaća je nagodna i tek kad vrijeme za nagodbu istekne, vidjet će se da li je Ramljak odradio zadaću ili nije - navodi naš izvor, te dodaje da Vlada ne može smjeniti Ramljaka.

Posljednjih dana u djelu javnosti se sve više spekulira kako će smjena Martine Dalić biti u sklopu šire rekonstrukcije Vlade u kojoj bi se Andrej Plenković riješio još nekih ministara koji nisu najbolje odgovorili na izazove. Tu se u prvom redu misli na Nadu Murganić i Milana Kujundžića a sve se otvorenije spominju i neka druga imena.

- Ivan Vrdoljak sve otvorenije pokazuje interes za mjesto ministra gospodarstva i mjesto potpredsjednika Vlade. Dio HDZ-a je tom rješenju sklon, zagovarajući odlazak ministrice Divjak - što bi za izravnu posljedicu imalo stavljanje pod naadzor aaktivnosti oko tzv. Kurikularne reforme - ističu izvori bliski vrhu HDZ-a.

Međutim, kako doznajemo, dio HDZ-a se snažno protivi Vrdoljakovom ulasku u vladu, zbog afera koje vuče još iz Vlade Zorana Milanovića ali i zagovaranja ulaska ruskog Rosnefta u INA-u.

 

J. Zdunić