Plenković: Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je primio srbijanskog predsjednika u Banskim dvorima u ponedjeljak, na Twitteru je objavio da je s gostom razgovarao o svim otvorenim pitanjima, nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u jugoistočnoj Europi.

-Pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Srbije Aleksandrua Vučiću s kojim je dogovorio da se do kraja ožujka sastane međudržavna komisija za granice te počnu razgovori o bilateralnom ugovoru o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina - priopćeno je nakon sastanka.

Sudeći prema tekstu priopćenja, Plenković zagovara povratak na temu koju je Srbija odbila i 1996.

-Sukladno članku 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. kolovoza 1996., potrebno je obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu - rekao je premijer Plenković sudeći prema tekstu priopćenja.

U priopćenju se navodi kako je dogovoreno da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine.

-Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja ožujka te nastavi s radom neposrednim pregovorima dviju strana - stoji u priopćenju.

I procesuiranje ratnih zločina bila je jedna od tema.

-Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava počnu razgovori o sklapanju bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina - kaže se u priopćenju.

Razgovaralo se o političkim i gospodarskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dviju zemalja koja je potrebno riješiti.

-Premijer je  otvorio pitanja nestalih, granice, pravosudne suradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije.Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, pregovori Srbije za članstvo u Europskoj uniji, migracije i odnosi u jugoistočnoj Europi. Potrebno je intenzivirati suradnju na pitanju nestalih koje je važno za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, istaknuo je premijer - priopćeno je iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković posebno je istaknuo da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju ustavom zajamčen broj predstavnika u Hrvatskom saboru.

M.M.