Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1.000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj. Međutim, analitičari upozoravaju kako su zapravo Vučić i Vulin idejni začetnici tog prosvjeda.

Iskazali su nezadovoljstvo Vučićevom posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka, navodeći kako bi ih bilo i više da policija nije jutros u 7 sati zabranila već dogovoreni prosvjedni skup, pa se morao održati na Trgu bana Jelačića.

Među prosvjednicima su bila i dvojica saborskih zastupnika Mostov Miro Bulj i HDZ-ov Josip Đakić.

HDZ-ov Josip Đakić, koji je ujedno i predsjednik HVIDRA-e, izrazio je žaljene zbog policijske blokade prema Trgu svetoga Marka te najavio kako je već od ministra Davora Božinovića zatražio odgovor.

-Ljudi se ovdje osjećaju prevarenima. Već sam ministru poslao poruku u kojoj ga pitam koji su to sigurnosni razlozi, koga to ugrožavaju ovi ljudi koji riječima žele kazati što im je na duši - rekao je Đakić.

Zdunić: Stvarni organizatori prosvjeda su zapravo Vučić i Vulin

Upravo Đakićev istup kao i sam rukopis prosvjeda za mnoge su čvrst pokazatelj kako iza prosvjeda stoji dio struktura iz vladajućeg HDZ-a.

- U situaciji kad Aleksandar Vučić i njegova desna ruka Vulin medijski izmjene nekoliko "duplih pasova" koji Vučića dovedu u priliku da bude "mirotvorac" a destinaciju njegovog posjeta oslikaju "problematičnim" mjestom bilo je netaktično izlagati bivše pripadnike Hrvatske vojske. Stoga nije pretenciozno kazati da su Vučić i Vulin idejni začetnici i sukreatori prosvjeda u Zagrebu - smatra Josip Zdunić.

Iznenađen je činjenicom da Andrej Plenković nije stao pred novinare nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem.

-Nastavak je to šumova u vezi koje je posljednjih dana ciljano stvarao Andrej Plenković i još nekoliko osoba. Međutim, nakon današnjeg susreta s Vučićem, predsjednik Vlade nije izašao pred novinare i obavjestio javnost o razgovorima s Vučićem o ratnoj šteti. Za razliku od njega, predsjednica je stala pred oči javnosti i otvoreno progovorila o temema razgovora - ocjenjuje Zdunić.

Vjeruje kako su prosvjedi u službi određenih političkih inicijativa.

- Jedan je dnevni list upravo danas izašao s promocijom jednog predsjedničkog kandidata. Riječ je o listu koji je bio "udarna pesnica" bivšeg predsjednika Ive Josipovića, a promovirani kandidat je eurozastupnik SDP-a. Sasvim dovoljno elemenata koji nas vode prema zaključku kako se u politici ništa ne događa slučajno - zaključuje Zdunić.

 

R.H.