Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završili su razgovore  u četiri oka, a kasnije su im se priključila državna izaslanstva.

Nakon razgovora, predsjedenica Republike je na konferenciji na tisak izjavila da je ovaj posjet pripreman mjesecima.

-Željela sam da se održi u drugačijim okolnostima, kada je riječ o društvenoj klimi, odnosima između dviju država. No nakon posljednje eskalacije verbalnog rata odlučila sam to prekinuti i pozvati gospodina Vučića da održimo taj susret što je prije moguće. Zahvaljujem mu što je prihvatio taj poziv. Nažalost su odnosi između Hrvatske i Srbije bremeniti poviješću. O tome danas nismo razgovarali. Nažalost, ta bremenita povijest još uvijek nas priječi da bismo odnose između dviju država nazvali prijateljskima.

Naša je obveza da pronalazimo dodirne točke. Trebamo rješavati ono što nas razdvaja, ali pronalaziti i put u budućnost koji će osigurati i sigurnost i blagostanje i hrvatskom i srpskom narodu i jednoj i drugoj državi. Ono što nas posebno vezuje je i zajednička odgovornost za budućnost JI Europe.

Dotaknuli smo mnogo pitanja, uključujući i otvorena pitanja. U mnogim stvarima se nismo složili, negdje smo se približili, a negdje ćemo se približiti u vremenu pred nama. Dogovorili smo se da ćemo razgovarati. Dogovorili smo se da pitanje nestalih treba riješiti što prije. S predstavnicima udruga nestalih iz Hrvatske, ali i iz Srbije, razgovarat ćemo i ja i gospodin Vučić.

Razgovarali smo i o pitanju manjina - hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Naša je želja politička zastupljenost  Hrvata na razini pokrajinske i nacionalne skupštine.

Vjerujem da će predsjednik Vučić razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji kako bi se ostvarila njihova prava - istaknula je predsjednica i osvrnula se na subotičku deklaraciju, a potom i na pravosudna pitanja i pitanja granica.

Aleksandar Vučić izjavio među ostalim čestitao je predsjednici na hrabrosti organizirajući njegov posjet s obzirom na atmosferu u državi.

-Uvjeren sam da će ljudi u budućnosti moći razumjeti sve naše političke poteze. Došao sam u Zagreb razgovarati o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo. Pokušajmo dio pitanja riješiti već danas. Barem za nekoliko osoba koje su nestale, čini mi se da ćemo određene informacije imati. Srbija i Hrvatska će morati, željeli to svi u političkom sustavu dviju država ili ne, imati bolje odnose u budućnosti. Doći ćemo i mi u poziciju kao što su Norveška i Švedska, pa ćemo morati gledati u budućnost drugačijim očima -  kazaoje Vučić.

Istaknuo je kako dvije strane imaju različita mišljenja o graničnom pitanju.

-Imamo različiti stav o graničnom pitanju. Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a Srbija se poziva na zakon i smatra da je zakon snažniji pravni akt od katastarskih knjiga bilo koje jedinice u bivšoj SFRJ. Pokušat ćemo to pitanje riješiti bilateralnim putem u iduće dvije godine. Ako to ne bude moguće idemo pred arbitražna tijela.

Idući tjedan primit ću predstavnike udruge nestalih iz Hrvatske da vidimo kako se može pomoći. Neka mala rješenja su danas postignuta -  kazao je Vučić.

Osvrnuo se i na pitanje manjina.

-Razgovarali smo i o pitanjima manjina i što je to što se može učiniti za hrvatsku manjinu u Srbiji i što hrvatska strana može učiniti za srpsku manjinu. Dobar dio problema s kojima se suočavala hrvatska manjina u Srbiji, smo riješili. Od Hrvatske očekujemo da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i da se smiju izjašnjavati Srbima te da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Vjerujem da će nakon ovog sastanka poboljšanje prava pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj biti na dnevnom redu te će mnogo toga biti učinjeno - rekao je Vučić i spomenuo asfaltiranje putova u nekoliko mjesta te spomenuo još neke primjere.

Istaknuo je i pitanja europskog puta Srbije i gospodarsku suradnju.

-Razgovarali smo i o europskom putu Srbije. Imamo dboru prekograničnu suradnju, ali mislim da po tom pitanju možemo još toga napraviti. Razgovarali smo i o našoj ekonomskoj suradnji. Ona napreduje posljednjih nekoliko godina. Srpski i hrvatski biznis pronalaze putove.

Zainteresirani smo za prugu prema Zagrebu. Smatramo da je to vrlo važna pruga. Od ključnog je značaja za ekonomski napredak i Hrvatske i Srbije. U idućih sto dana nastojat ćemo promijeniti atmosferu i pokazati ljudima u Hrvatskoj mogu postojati drugačiji odgovori. Svi državni dužnosnici imat će obavezu da se ponašaju odgovorno da imamo najbolje moguće odnose.

Suglasili smo se i da potičemo dijalog između naših crkava - srpske pravoslavne i katoličke crkve u Hrvatskoj. U tom smislu danas ću razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem. Za to sam dobio blagoslov srpske crkve koja je kazala da je to vrlo važno -  kazao je među ostalim Vučić.

Odgovarajući na pitanje urednice Nove TV Ivane Petrović "je li spreman ustupiti Hrvatskoj dokumente Vukovarske bolnice i logora u Srbiji a u kojima je prema našem mišljenju ključ sudbine mnogih nestalih", Vučić je odgovorio pozitivno ali i otvorio pitanje Lore.

-Ta pitanja su za nas vrlo teška. Možda ću vas iznenaditi odgovorom: neću vam reći što mi sve očekujemo iz Lore i da bude isti aršin prema Hrvatima koji su počinili zločine. Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo dati. I imat ćemo značajnih pomaka uskoro - zaključio je Vučić.

Nakon izjava za novinare, Aleksandar Vučić je otišao na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Podsjetimo, Andrej Plenković je prošli tjedan najavio da s Vučićem želi razgovarati o ratnoj odšteti, a Vučić mu je uoči puta odgovorio da će dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor. Ministar obrane Damir Krstičević je prošlog tjedna izjavio kako očekuje Vučićevu ispriku.

Sudeći prema posljednjim informacijama izjava za javnost nakon razgovora Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića neće biti.

 

M.M.