36.- godišnji  F.V.  iz Belišća, koji je, kako se osnovano sumnja, kreirao lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog osječkog suca, a koju je Zdravko Mamić predstavio medijima kao dokaz da mu se na sudu u Osijeku "smješta" osuđujuća presuda u postupku za izvlačenje novca iz Dinama, uhićen je i mjesec će dana provesti u istražnom pritvoru.

Osumnjićenik je ranije radio u policiji - bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj, piše Jutarnji list.

Po istom izvoru, F.V. je priznao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

USKOK je protiv F.V. pokrenuo istragu zbog sumnje u sprječavanje dokazivanja. Iz priopćenja USKOK-a, objavljenog u petak, vidljivo je i kako je znao da ga se istražuje, odnosno to mu je netko dojavio.

Podsjetimo, USKOK je priopćio kako se osnovano sumnja da je okrivljenik od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

Osumnjičenog se  konkretno tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Zdravku Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno vršio pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike.

Tu je korespondenciju Zdravko Mamić osobno prezentirao javnosti 4. lipnja ove godine, dva dana uoči izricanja nepravomoćne presude u Osijeku, i to na izvanrednoj konferenciji za medije, tvrdeći kako je to eklatantan dokaz da mu se cijeli proces namješta i da mora biti osuđen. Mamić je tada izjavio da je na njegovu adresu u više navrata došla određena pošta.

Veljko Miljević, zagrebački odvjetnik Zdravka Mamića, izjavio je  da se privođenje Franje Varge ne tiče ni njega niti njegova branjenika.

-Mom branjeniku nitko ne može oduzeti pravo da skuplja dokaze koji će pokazati da je nevin. Zdravku Mamiću je netko dostavio korespondenciju i za nas je ona vrlo vjerodostojna. Zdravko Mamić je tisuću posto uvjeren u autentičnost te korespondencije. I naravno da ćemo ustrajati u tome da se obavi odgovarajuće visoko specijalizirano vještačenje - naveo je odvjetnik Miljević.

 

M.M.