Ured glasnogovornika State Departmenta opovrgnuo je tvrdnje prema kojima službeni Washington blokira prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj ali i napomenuo kako SAD mora biti siguran u sigurnosti osjetljive američke vojne tehnologije.

-Sjedinjene američke države snažno podupiru modernizaciju obrane Hrvatske, članice NATO-a, što uključuje i kupnju borbenih zrakoplova F - 16 od Izraela. Kao i u svim drugim prijenosima, SAD mora biti siguran da postoje osnovne mjere za zaštitu sigurnosti osjetljive američke vojne tehnologije. Kao što je uvijek slučaj, SAD od početka svim stranama razjasni da će ti koraci biti dio procesa prijenosa vlasništva - poručuju iz State Departmenta.  

Američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst upozorio je pak kako izraelski avion nije u skladu s NATO-ovim standardima

- Oni imaju izraelske sustave i potrebno ih je zamijeniti. Pitanje je tko će to platiti. SAD i tvrtka Lockhead Martin moraju odraditi taj posao jer je to naša tehnologija i intelektualno vlasništvo. Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena - kazao je Kohorst na oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

Izraelci pak smiruju strasti.

-SAD je jednako zainteresiran za ovo kao i mi. Tehnički problemi danas postoje, ali s obzirom na to da smo svi jako zainteresirani, sigurna sam da će biti riješeni - kazala je Zina Kalay Kleitman..  

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u subotu da Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu 12 borbenih zrakoplova od Izraela, a nakon što je SAD poručio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na tu prodaju.

-Natječaj je jasan. Bio je zakonit, transparentan. Znamo što smo tražili. Bilo je javno otvaranje, znaju se cijene. Nema, što se tiče Hrvatske, dodatnih troškova - rekao je Krstičević nakon izbornog sabora Mladeži HDZ-a.

Bez obzira na izjave o "tehničkim karakteristikama", analitičari su skloni vjerovanju kako se uzročnik ovog prijepora skriva u solističkim iskoracima dijelova hrvatske administracije prema Kini i Rusiji i upornom insistiranju Hrvatske, suprotno stavovima SAD-a, na Marakeskom sporazumu.

 

M.M.