Ne stišavaju se reakcije nakon što je Mate Radeljić u izjavi koju je odaslao medijima, iznio teške optužbe na račun predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i SOA-e.

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, za N1 je izjavio da je, “ako je sve to skupa istina što tvrdi Radeljić onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja”.

-Ako je predsjednica doista to tražila, ima materijala za njezin opoziv jer je grubo prekršila Ustav - rekao je Josipović.

Dodao je da bi se predsjednica, ako Radeljić iznosi neistine, hitno morala očitovati jer je riječ o ozbiljnoj kleveti koja u konačnici utječe i na nacionalnu sigurnost.

-Mogu zamisliti aktivnosti različitih državnih tijela koja bi se trebala baviti tim slučajem - ustvrdio je.

Što se tiče šefa SOA-e, ako je od predsjednice uistinu dobio takve naredbe, trebao ih je odbiti, izjavio je Josipović.

Ranko Ostojić: Zatražit ću očitovanje SOA-e

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP), najavljuje da će zatražiti očitovanje SOA-e. 

- Zatražit ću očitovanje SOA-e. Ako je točno to što navodi Radeljić, onda su razmjeri skandala koji produciraju oni koji bi se trebali brinuti o nacionalnoj sigurnosti, zapravo opasnost za istu - izjavio je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić nakon smjene Mate Radeljića.

Smatra da je Radeljić već 5. prosinca trebao prijaviti prijetnje ako su istinite.

-Radeljić nije već 5. prosinca prijavio prijetnje ako su istinite. U svakom slučaj, skandali s onima koji bi trebali rukovoditi nacionalnom sigurnošću se nastavljaju, ustvrdio je Ostojić.

Jadranka Kosor: Predsjednica bi trebala što prije reagirati

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, za N1 je ustvrdila da se ona “ne sjeća ničeg sličnog” i dodala kako se “sada se otvara pitanje što je zgriješio da sad mora otići”.

-Tu treba biti oprezan da javnost ne bi špekulirala, treba reagirati druga osoba koja po Ustavu bira i potpisuje izbor čelnih ljudi SOA-e, a to je predsjednik Vlade i nadležni odbor u Saboru jer, ako se taj sastanak zaista dogodio, to bi moralo značiti da je u nekoj vezi s nacionalnom sigurnosti - smatra Kosor.

Ona također upozorava da bi predsjednica trebala što prije reagirati, jer se, ocjenjuje, na osnovi priopćenja da zaključiti da se radi o nečem ozbiljnom.

Na upit što ako je Predsjednica naručila sastanak u kafiću koji Radeljić spominje, bivša predsjednica je izjavila kako to ne smije ni pomisliti.

- To ne smijem ni pomisliti. Potaknimo odgovorne da se oglase i da nas razuvjere. Ako je sve točno, onda se bojim gdje smo to mi 2019. - istaknula je Jadranka Kosor u izjavi za N1.

 

M.M.