Stručnjaci iz područja kaznenog prava još uvijek su iznenađeni kvalifikacijom kaznenog djela za koje je policija osumnjičila Milijana Brkića. Osnovni razlog je što se navedeno kazneno djelo presretanja računalnih podataka iz čl. 269. KZ odnosi na prikupljanje podataka koji su u procesu prijenosa.

Takva se metoda ne koristi za uvid u nečiju elektronsku poštu koja je pohranjena na računalu, nego za prikupljanje brojeva kartica tijekom plaćanja, podataka o bankovnim računima, PIN-ovima za plaćanje, adresama i sličnim podacima koji se nakratko upisuju u obrasce na internetu. Naime, za presretanje podataka tijekom prijenosa je potrebno imati vrlo složene tehničke sustave i dostupne komunikacijske pravce te računalni sustav koji bi od kriptiranih podataka mogli izuzimati tražene poruke. Takve metode su iznimno rijetke u razvijenim državama, koriste ih samo velike hakerske skupine sa sofisticiranom opremom.

S obzirom da ne postoji sudska praksa o navedenom kaznenom djelu, za tumačenje presretanja nam može poslužiti međunarodni akt iz kojeg je navedeno kazneno djelo preuzeto u naš zakon. Ovo djelo potječe iz čl. 3. Konvencije o kibernetičkom kriminalu. U službenom tumačenju navedene Konvencije (Explanatory Notes) piše da je presretanje slično prisluškivanju linija i da se provodi tehničkim sredstvima koja se priključuju na komunikacijsku liniju ili na uređaje za bežičnu komunikaciju (toč. 53.). Takav proces presretanja je vrlo složen. Odgovarajuću tehnologiju za njegovu izvedbu imaju neka državna tijela koja su u dogovoru sa telekomunikacijskim operaterima te zato mogu obuhvaćati komunikacijske kanale. U privatnoj aktivnosti bi takvo presretanje bilo moguće samo korištenjem posebnih tehničkih sredstava i računalnih programa, ali bi njihovo instaliranje bilo vrlo komplicirano i rezultiralo bi prikupljanjem niza kriptiranih podataka koje klasičnim računalima ne bi bilo moguće dekodirati.

Tu dolazimo do drugog razloga jer ovakvo kazneno djelo gubi svojstvo protupravnosti ako nema oštećenika. Supružnici mogu međusobno omogućavati uvid u neke podatke i takav odnos ne može biti sankcioniran, kao što propisuje i čl. 2. toč. d. Direktive o napadima na informacijske sustave iz 2013 (2013/40/EU) koji isključuje „bespravnost“ u takvim situacijama. Zašto bi itko pokušavao prikupljati kriptiranu e-poštu kada bi mogao jednostavno pogledati na računalu kojeg koristi obitelj?

Treća okolnost je neobično tempiranje ovakve nesuvisle kaznene prijave. Ako su istražitelji imali na raspolaganju osam mjeseci za istraživanje, vrlo je neobično podnošenje kaznene prijave nakon što su odbačene sumnje za sve ostale iskonstruirane afere. Takvo stanje ukazuje da prijava nipošto nije slučajna te da je na brzinu pokrenuta nakon što prethodni napadi kroz aferu tzv. elitne prostitucije i tzv. aferu SMS nisu imali priželjkivani efekt.

Na paniku u tim političkim krugovima ukazuje upravo prijava koja je pretjerala u kvalifikaciji. Državno odvjetništvo bi i ovu aferu moglo odbaciti, što bi za posljedicu moglo imati provjeru zakonitosti postupanja policije. Ovo podmetanje otkriva jednu novu okolnost. Dok su se politički krugovi ranije skrivali iza opskurnih tjednika i tvrdili da im nije poznato odakle dolazi afera, sada su morali izaći iz sjene da bi koristili najjače oružje. Očito da uključivanje policije ne bi bilo moguće bez ključnih figura u MUP-u.

U ovakvoj situaciji se polako pokazuje cijeli krug sudionika podmetanja. Jedan sporedni političar iz HDZ-a je rekao da su vrlo ozbiljne optužbe o manipulacijama istražnim tijelima koje iznosi obrana. Slažemo se da su ozbiljne i mislimo da bi isti političar koji pokazuje veliku zabrinutost upravo zato odmah trebao zatražiti pokretanje istrage koja bi utvrdila kako je novinarka RTL-a dva dana ranije znala da će se pisati kaznena prijava. Ako je upravo takvo istraživanje pokrenuto kada se nastojalo optuživati Brkića za curenje informacija, zašto se sada ne pokreće ista provjera?

Pa zar nisu isti političari prije pola godine upravo govorili da je situacija vrlo ozbiljna jer neki podaci cure. Zašto i sada ne govore isto, nego su promijenili priču i sada kažu da je situacija ozbiljna jer im netko ukazuje da podaci cure? Zašto se sada ne provodi uhićenje nekih aktera koji su novinarki RTL-a javljali podatke iz tajnog postupka? Usporedite samo neke izjave istaknutih aktera otprije pola godine i pitajte se zašto sada nisu jednako aktivni u traženju izvora iz kojeg cure podaci.

 

H. Krmpotić