Kad ne znaš što ćeš – izmisli ili konstruiraj! Ionako je netko pametan davno rekao da je istina samo izlika za nedostatak mašte. Zaista, određene su političke strukture, ujedno i eksponati duboke države te inozemnih središta moći vrlo maštovite, ali pomalo dosadne jer u posljednje vrijeme maštaju jedno te isto, istu fantaziju s istovjetnim likovima i elementima.

Možda je to posljedica ogorčene starosti, ali i slabe pameti; uma zaostalog u minulim stoljećima i propalim ideologijama ili tek o bez-svojstvenim, potrošenim ljudima koji će za dobro plaćenu i „uglednu“ funkciju napraviti što god treba.

Tri nepostojeće „afere“ u manje od godinu dana, sve tri proizvedene iz nikad lustrirane obavještajne i medijske podzemne kuhinje, prema nalogu jednako nelustriranih "gremija". U sve tri je meta Milijan Brkić, u sve tri "cure" podaci iz državnih institucija, u sve tri kao odskočna daska služi sad već legendarni Franjo Varga, belišćanski veleum za kojega je James Bond tek bijedni amater i na čiji spomen obavještajne službe zadrhte i podviju rep, i sve su tri "afere" krenule iz Osijeka.

Zvonko Varga je postao, kazano u duhu aristotelizma, „nepokrenuti pokretač“, čovjek s toliko podataka na zaplijenjenim računalima, da ostaje nejasno zašto sa svim tim "kompromitirajućim" podacima nije preuzeo vlast u Republici Hrvatskoj. U najmanju se ruku stječe dojam da je riječ o medijskom mogulu na čije se pucketanje prstiju smjenjuju ministri, moćnici masno plaćaju njegove usluge, a novinarima služi kao sve-informacijski kišobran. Što god da je, Varga je do toga došao svojom ekspertizom i onda se čovjek zapita, što će ti Assangeov „Wikileaks“, kad imaš bolji – „Vargaleaks“?!

S tako se ozbiljnim temama ipak ne valja zafrkavati, ali kad tragedija preraste farsu, što preostaje čovjeku nego nasmijati se? Isti oni koji su rušili Pašalića nakon Tuđmanove smrti, rušili su i Oreškovićevu vladu, doveli Plenkovića (kao što su doveli Sanadera), a sad ruše i Brkića, nadajući se novoj-staroj eri Sanadera 2.0., odnosno Plenkovića. Nije prošlo dovoljno vremena da zaboravimo što je Sanaderov HDZ učinio Hrvatskoj, i imamo oči pa vidimo što Plenkovićev HDZ radi Hrvatskoj.Nakon što je u potpunosti izgubio vjerodostojnost (zajedno s tiražom), privatni bilten Manolića, Mesića i Božinovića te njihovih štićenika, „Nacional“, je „ekskluzivu“ o najnovijoj „aferi“ Milijana Brkića plasirao putem RTL-ove „reporterke“ Ivane Ivande Rožić.

Dotična je prvo svodnika predstavila kao pouzdanog (!) svjedoka koji joj je otkrio da je negdje (!) čuo nekog (!) drugog tko zapravo prenosi informacije elitnim prostitutkama. Potom je iznijela tezu, sve s daljnjim ciljem pokušaja kompromitacije, da je nekome ponuđeno svojstvo pokajnika, iako „krunski svjedok“, odnosno pokajnik možeš biti samo u taksativno navedenim kaznenim djelima, a ne u hakiranju mobitela, što je pak predstavila kao „teško kazneno djelo“ kažnjivo do „5 godina zatvora“.

To je bilo dovoljno da se „Nacional“ javi s najnovijom naslovnicom „Ekskluzivno: tisuću stranica čvrstih dokaza o izravnim kriminalnim vezama Franje Varge i braće Brkić pokazuje na što su sve spremni potpredsjednik Sabora i njegov brat“. Od tih tisuću, ni jedna stranica ne biva objavljena, možda jer su braća Brkić samo za dom spremni? No i to se pokušava kriminalizirati, pa bi moglo poslužiti za sljedeću „aferu“…

Ali više nije stvar u političkim podmetanjima, dezinformacijama, lažima i teroru medijskog vučjeg čopora, jer, to je naša tužna zbilja, a malo tko „mainstream“ medije uopće shvaća ozbiljno. Kad zakažu institucije, i to na nekim osnovnim stvarima kao što su da nema kaznenog djela ako navodni oštećenik tvrdi da nije oštećen. Ako s jedne strane imamo „lopova“, a s druge strane osobu koju je navodno okrao ili orobio, i onda ta osoba kaže da mu ništa nije oduzeto, zar ne prestaje ovaj prvi biti lopov. To su neke osnove gdje, ne ćemo reći pravne države, ali one koje bi htjele biti, bez kojih nema dalje.

Unatoč svemu tomu, podignuta je kaznena prijava protiv Milijana Brkića. Onoga tko je podnio, odnosno potpisao kaznenu prijavu vjerojatno čeka promaknuće u narednom razdoblju, umjesto da dobije otkaz.

Kako itko onda može govoriti o nekakvim europskim vrijednostima, kad ljudi koji su krajem 80-ih odlučivali tko će služiti vojni rok, danas ministri unutarnjih poslova, koji zlorabe policiju i protišću pravosuđe da kazneno djelo naprosto – izmisle. Jer, „afere“ SMS i „elitna prostitucija“ jesu vezane uz kazneno djelo probijanja istrage, koje se očito dogodilo, pa to pokušati pakirati putem loših medijskih konstrukcija – na to smo već nekako navikli što za posljedicu ima odsustvo političke i novinarske vjerodostojnosti. No ovdje se radi o doslovce „ex nihil“ kreaciji, što ne samo (pravna) znanost smatra nemogućim.

 Drug Marx je davno zapisao da se povijest uvijek dvaput ponavlja, prvi put kao tragedija, a drugi put kao farsa. Evo, ovdje nam se povijest ponavlja već treći put, i to kao cirkus pa čovjek više ne može ostati ozbiljan čak ni ako se vraški potrudi, iako se radi o vrlo ozbiljnim stvarima.

        

L. C.