Teško je očekivati pretjeran uspjeh ovog predmeta i računati na njegov uspjeh u konačnici, kazao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, komentirajući za N1 kaznenu prijavu MUP-a protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Istodobno, bivša supruga Milijana Brkića, Karmen Brkić, već je obavijesno ispitana te je policiji kazala da se ne osjeća oštećenom. Ujedno, analitičari sve otvorenije upozoravaju na postojanje paraskupine koja, putem djela državnih institucija i određenih medija, pokušava ostvariti prevlast u HDZ-u...

- Teško je očekivati pretjeran uspjeh ovog predmeta i računati na njegov uspjeh u konačnici - izjavio je Pavasović Visković.

Kazao je da bi raspolaganje nečijim šiframa sasvim sigurno bila kažnjiva zona, ali ako je ta šifra nekome bila dobrovoljno dana, da se tada sasvim sigurno ne bi radilo o kaznenom djelu. Dodao je i da je teško predvidjeti što će u postupku reći Brkićeva bivša supruga koja je u prijavi naznačena kao oštećena strana.

- Ako ona tvrdi da se to nije dogodilo, ne bih bio optimist na mjestu onih koji su pokrenuli ovaj postupak - kazao je odvjetnik.

Dodao je kako to nije neko naročito značajno kazneno djelo.

- Radi se o djelu za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora. Za sada mi ne izgleda kao priča koja će biti šlag na torti kampanje koja se vodi protiv Brkića - kazao je Ljubo Pavasović Visković. 

Karmen Brkić se ne osjeća oštećenom

Bivša supruga Milijana Brkića, Karmen Brkić, neslužbeno doznaje Jutarnji list, već je obavijesno ispitana te je policiji kazala da se ne osjeća oštećenom.

Kazala im je, neslužbeno doznaje isti izvor, da tijekom braka s bivšim suprugom, danas potpredsjednikom Sabora, nije imala uzajamnih tajni te da je imao pristup njezinom, primjerice, e-mailu, pa i drugim osobnim podacima.

Izvori bliski Milijanu Brkiću inače tvrde da će se zamjenik predsjednika HDZ-a boriti do kraja.

- Pustit će da postupak ide svojim tokom, kao što je radio i dosad - kaže izvor blizak Milijanu Vrkiću u izjavi za Jutarnji list.

Zdunić: Riječ je o borbi za prevlast u HDZ-u

Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta, smatra kako je iz svega što gledamo zadnjih deset mjeseci sasvim očito postojanje neformalne paraskupine koja, putem određenih institucija i medija, bez stranačkog legitimiteta, pokušava osigurati prevlast u HDZ-u.

- Ukoliko je do sada i bilo nekih dvojbi, više ih nema. Politički ataci na zamjenika predsjednika HDZ-a vrše se preko određenih državnih institucija i nekih medija. Sama ta spoznaja ukazuje na činjenicu kako postoji neformalna paraskupina koja je, s ciljem političkog obračuna s Brkićem, najprije kreirala aferu "SMS", zatim recilklirala aferu "elitna prostitucija". Kako jedna i druga afera nisu dale željeni rezultat pribjeglo se ovoj najnovijom aferi. Oni koji su pokrenuli sve ove afere znaju kako će u konačnici teško polučiti adekvatan pravni učinak. Međutim, njihov cilj je kompromitiranje Brkića, kao i rušenje njegovog utjecaja u stranci - smatra Zdunić.

- Ne treba puno političke pameti niti analitičkog iskustva kako bi se došlo do zaključka od kud "vjetar puše". Milijan Brkić je zamjenik predsjednika HDZ-a s legitimitetom dobijenim na Saboru HDZ-a. Kaznenu prijavu protiv njega podigla je institucija na čijem je čelu osoba koju je u vrh stranke kooptirana na osobni prijedlog Andreja Plenkovića. Koliko je poznato, Brkić je branitelj i član HDZ-a još s početka devedesetih. S druge su strane pojedinci koje je lansirala Jadranka Kosor, a neki od njih u taj su "šešir" upali čak iz "šinjela" Stjepana Mesića. Sve to ukazuje na motive ove nevjerovatne trakavice koju pratimo već deset mjeseci - zaključio je Zdunić.

 

R.H.