U HDZ-u je doista turbulentno. Dok Andrej Plenković, po uzoru na 1948., najavljuje analizu izbornih rezultata i moguće sankcije čelnicima županijskih, gradskih i općinskih organizacija, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ni dalje ne najavljuje svoju kandidaturu za drugi predsjednički mandat.

Istodobno, Plenkovićev savjetnik i glavni HDZ-ov analitičar, Robert Kopal, i dalje putem medija širi teorije o "crnom labudu", pokušavajući tako dati kakav-takav vjetar u leđa svome prvonadređenom - Andreju Plenkoviću.

Međutim, Kopalova teorija o fenomenu "crnog labuda" nije naišla na odobravanje javnosti, nego je ismijana, pa veliki "podatkovni znanstvenik" putem medija poručuje kako se ne može načuditi da javnost ne razumije njegove ideje. Jednako kao što ni Andrej Plenković ne razumije da narod ne razumije njegove "briljantne" ideje s Istanbulskom deklaracijom, Marakeškim sporazumom, grupom Borg, ili listom svojih asistenata za Europski parlament.

Sudeći prema dostupnim informacijama, svi županijski ogranci, kao i HDZ Grada Zagreba, ispunili su zadatak i izvješća dostavili u Glavno tajništvo stranke. Za izvješća je, kako se čini, zadužen šef izbornog stožera i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je nakon izbornog debakla otišao na službeni put u Japan.

Nakon povratka iz Japana, Gordana Jandroković, kao i njegovi najbliži suradnici iz izbornog stožera uopće javno ne komuniciraju po pitanju izbornog debakla. To ne čini niti nositelj liste Karlo Ressler, koji je bio i kreator predizbornog programa.

Međutim, umjesto Jandrokovića i Reslera, po ovom pitanju zasad ustrajno komuniciraju jedino Andrej Plenković i njegov savjetnik Robert Kopal, koji je očito "bačen u vatru" kako bi od dodatne blamaže rasteretio ne samo Plenkovića, nego i Jandrokovića i Reslera.

U HDZ-u. kako se čini, za sada nitko ne zna kada će se održati sastanak stranačkih tijela na kojem će se raspravljati o lošem rezultatu stranke. Ono što je očito, od rasprave od odgovornosti, unatoč lansiranju teorija o "crnom labudu", neće se moći zaštititi Gordan Jandroković, glavni tajnik stranke i voditelj izbornog stožera.

Svesti analizu drugog u nizu stranačkog debakla na odgovornost "crnog labuda" i teoriju zavjere, bilo bi "bacanje koplja u trnje" uoči predsjedničkih izbora.

 

M. Marušić