Od nedjelje navečer, odnosno od trenutka objave neslužbenih rezultara za Europski parlament, slušamo Plenkovićevo i Jandrokovićevo ponavljanje teza o vlastitoj nepogrešivosti i krivnji drugih.

Ponavljanjem mantri o HDZ-u kao relativnom izbornom pobjedniku, stranci koja je osvojila najveći broj glasova, podbačajima na terenu, utjecaju "crnog labuda", izvrćanjem njihovih izjava u medijima, itd., zapravo se odgovornost za slab izborni rezultat HDZ-a pokušava "adresirati" na nekog drugog.

I doista, D’Hondtova metoda preračunavanja osvojenih glasova u mandate, koju su u hrvatski izborni sustav svojedobno uvrstili Mato Arlović (SDP) i Vladimir Šeks (HDZ) na ovim je izborima definitivno odigrala u korist SDP-a: ta je stranka osvojila četiri mandata, jednako kao i HDZ, iako je HDZ dobio 45.000 glasova više od SDP-a.

Koliko je Bernardićev SDP dobro prošao govori i podatak prema kome je Most osvojio više glasova nego što je SDP-u trebalo da osvoji jedan mandat, iako nije prešao ni izborni prag. Istodobno, Mislav Kolakušić i Suverenisti Ruže Tomašić uspjeli su osvojiti samo po jedan mandat, jednako kao i Amsterdamska koalicija, iako su osvojili znatno više glasova.

Andrej Plenković se prije, kao i nakon izbora, hvalisao o snazi HDZ-a, istovremeno zagovarajući potrebu samostalnog izlaska vlastite stranke na izbore.

Međutim, on i nije imao nekog izbora. Njegovi koalicijski partneri, HNS, Milan Bandić i Milorad Pupovac, na izbore su išli samostalno ili unutar svojih svjetonazorskih skupina.

Istodobno, u svojevrsnom ratu europskih "pučana" protiv suverenista, odnosno "populista", Plenković nije niti mogao, bez miga iz Berlina i Bruxellesa, napraviti koalicijsku listu s Ružom Tomašić, Marijanom Petir i Brunom Esih, kao što je bilo na prošlim izborima za Europski parlament.

Da je, unatoč embargu iz EPP-a, Marijana Petir ipak završila na listi HDZ-a i da je HDZ-u donijela svoje preferencijalne glasove, HDZ bi s lakoćom osvojio peti mandat. Da se na na toj listi našla i Ruža Tomašić, koja je dobila gotovo 70.000 preferencijalnih glasova, donijela bi listi HDZ-a dodatna dva mandata. Sinergija bi, dakle, dala ukupno 6 mandata, umjesto sadašnjih 5, koliko su ih zajedno osvojili HDZ i Suverenisti. Doda li se ovom zbroju i Bruna Esih to bi HDZ-u donijelo još jedan mandat, čime bi Andrej Plenković postao najveća figura hrvatske politike nakon Franje Tuđmana.

Plenkovićevo forsiranje nepoznatih lica, sasvim suprotno potezu Davora Bernardića, listu HDZ-a je učinilo dodatno neprepoznatljivom. S imenima Davora Ive Stiera i Mire Kovača, HDZ bi se svakako lakše probio do birača i osvojio znatno više glasova. U tom slučaju ne bi bilo nikakve potrebe za izjavama koje vode "preodgoju naroda" koji, eto, nije prepoznao "mudre odluke velikog vođe".

Zastanimo na trenutak i pokušajmo zamisliti situaciju da je na čelu HDZ-a, umjesto Plenkovića, u trenutku slaganja strategije i liste za Europski parlament bio Davor Ivo Stier.

Poznajući Stierov demokršćanski svjetonazor realno je očekivati kako bi se na toj listi našao i Most koji je osvojio 50.257, ali unatoč tome nije uspio prijeći prag.

Nesumnjivo, koalicija HDZ-a, Marijane Petir, Ruže Tomašić, Brune Esih i Mosta tijumfirala bi na ovim izborima i ne bi bilo nikakve potrebe za izjavama i jadikovkama o "disperziji glasova".

Nedvojbeno, bio bi to i HDZ-ov koalicijski potencijal za naredne parlamentarne izbore. Umjesto toga, HDZ trenutno na raspolaganju ima "ideološke kapitalce" poput Milorada Pupovca, Milana Bandića, Radimira Čačića i Vrdoljakovog HNS-a.

Tendencije povratka HDZ-a u prirodno okružje desnog centra očito ni dalje nema. Ukoliko se procesi nastave ovako HDZ će u skoroj budućnosti ostati bez bilo kakvog koalicijskog potencijala i biti osuđen na veliku koaliciju sa SDP-om. Naravno, ukoliko SDP, koji je koalicijski znatno potentniji, takvu koaliciju uopće bude želio.

Stoga, nije pretjerano kazati, disperziju glasova na ovim izborima kreirao je osobno Andrej Plenković, ali i umanjio koalicijski potencijal HDZ-a na narednim parlamentarnim izborima, kao i potporu HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima.

 

J. Zdunić