Andrej Plenković doživio je težak poraz na europskim izborima. Njegova vizija HDZ-a, nagnutog ulijevo, osvojio je samo četiri mandata, isto koliko i raštimani Bernardićev orkestar zvani SDP.

Jedni uzroke ovakvog poraza vide u listi, skrojenoj po isključivom ukusu predsjednika stranke. Za mnoge to je od početka bio pokušaj stvaranja Plenkovićevog paralelnog svijeta. Vrlo dvojbenog i klimavog, temeljenog na vlastitoj obijesti medijskim tezama o njemu kao neprikosnovenom autoritetu i vođi, ali bez bilo kakvog stvarnog uporišta u stranci, a napose u biračkom tijelu.

Nikada do sada nije zabilježeno da su konzervativne skupine i istaknuti pojedinci ovoliko agitirali protiv HDZ-a. Stoga se izborni rezultat koji su ostvarili Ruža Tomašić, Marijanu Petir, Mislav Kolakušić, Bruna Esih, pa i Most, ne može zanemariti. Ne treba puno mudrosti, niti analitičkih sposobnosti, što bi se dogodilo, te kakva bi to bila politička "pljuska" Plenkoviću, da je ovaj dio političkog spektra nastupio zajedno.

-Žao mi je dijela desnice na kojoj pojedinci nisu prepoznali povijesnu priliku; da smo išli svi zajedno, mogli smo osvojiti čak tri mandata i ništa više nakon toga u Hrvatskoj ne bi bilo isto. Bili bi snažna desnica, baš kao i u cijeloj Europi - imali bi više od 15 posto i ne bi razočarali naš narod - poručio je Velimir Bujanec.

Za mnoge, uzroci ovakvog Plenkovićevog debakla skriveni su u svojevrsnom političkom nasilju čiji je ključni sinomim Istambulska deklaracija, protiv koje je otvoreno ustao i dobar dio konzervativnog djela HDZ-a. Upravo zbog toga na listama nije bilo Davora Ive Stira i Mire Kovača, zbog toga je i Milijan Brkić od jeseni prošle godine na udaru djela medija bliskih krugovima oko Plenkovića, Jandrokovića, i Božinovića.

Stoga je bilo sasvim realno očekivano da će konzervativni dio političkog spektra dobiti ovolike glasove.

Međutim, Andrej Plenković i najbliži mu suradnici ne žele vidjeti svoj dio odgovornosti. U prvom pojavljivanju nakon debakla, predsjednik HDZ-a odašilje poruke o "europskoj Vladi i europskom HDZ-u", što je očiti dokaz nedostatka realnosti.

Čovjek očito ne razumije da je on još uvijek na poziciji predsjednika Vlade Republike Hrvatske i najjače stranke u povijesti moderne hrvatske državnosti, a ne na nekom mjestu unutar samog vrha europske birokracije.

-HDZ-u je tisuću i nešto glasova nedostajalo za peti mandat. S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan s time da smo išli samostalno, da smo osvojili 4 mandata i da će naši zastupnici nastaviti raditi posao u provedbi naših europskih ambicija. To je već dio stečevine HDZ-a, ovo je izrazito proeuropska Vlada, proeuropski vodimo HDZ. Doći ćemo polako do toga da će birači vidjeti tko rješava probleme hrvatske tranzicije, mi ćemo to raditi angažirano. Zalagat ćemo se za europske vrijednosti, rekao je Plenković.

Njegov savjetnik, Robert Kopal, odmah je jutros počeo, i tijekom dana nastavio, mudrovanja s novinarima o "crnom jastrebu".

-Ja nisam baba vračara i ne želim pogađati. Sada tvrdim da ono što se dogodilo ima sve naznake crnog labuda. Neki moji kolege, koje ja jako poštujem, rekli su ovo nije 'crni labud'. Njima bih poručio ne znate što znate, izjavio je Kopal.

Novinari su ga upitali je li se "crni labud" dogodio zbog toga što HDZ nije na listi imao niti jednog konzervativca, nego se dogodilo skretanje ulijevo.

-Ne. Vaša pitanja u startu sugeriraju da vi postavljate neku hipotezu. Ja tvrdim da se dogodilo nešto van Gaussove krivulje. Dogodilo se nešto što nije prepoznato, kazao je Kopal te dodao da neće davati mišljenje koje nije utemeljeno na podacima i da se ne slaže s hipotezom novinara da se radi o bojkotu dijela članova HDZ-a.

Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora napustio je sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a prije njezinog završetka. Za neke novinare to je bio signal da bi upravo Brkić mogao biti "crni labud". Međutim, Brkić im je sa smješkom odgovorio da bi on prije mogao biti "ćelavi labud".

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, Abndrej Plenković najavio je temeljitu analizu izbornog podbačaja.

-Sve županijske i gradske organizacije dobile su zadaće da do kraja tjedna naprave analizu izbora i uzroka rezultata. Što se tiče analize kampanje, napravili smo sve, imali smo kvalitetan program i kvalitetnu listu i naši kandidati su bili u svim županijama. Moramo se potruditi da sve ovo još kvalitetnije i bolje objasnimo biračima. Jedan velik dio stranaka imao je cilj da napada HDZ, našu listu i kandidate i tu smo pretrpjeli određenu političku štetu. No to je politika, ovo je bila utakmica..., kazao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Na pitanje o svojoj ostavci, Plenković se nasmijao i upitao zar bi trebao dati ostavku on koji je pobijedio.

-Nisam siguran da na hrvatskoj političkoj sceni postoje akteri koji čine više u tom kontekstu nego što ja radim kao predsjednik Vlade, kazao je Plenković i dodao da nije zakazao ni angažman članova stranke.

Kojim će pravcem analize ici, daljom potragom za "crnim jastrebom" ili realnim sagledavanjem vlastitih pogrešaka, teško je za sada kazati. Ono što je sigurno - slijedi nam vruća politička jesen na koncu koje dolaze predsjednički izbori!

 

M. Marušić