Nakon što je Nacional u najnovijem broju objavio teško provjerljivu informaciju prema kojoj njemačka kancelarka Angela Merkel, krojeći novi sastav Europske komisije, već traži nasljednika Andreja Plenkovića na premijerskoj dužnosti kao i na čelu HDZ-a, za mnoge su postala jasnija i višemjesečna trvenja unutar HDZ-a i otvoreni višemjesečni pokušaji eliminiranja Milijana Brkića. 

Odlazak Andreja Plenkovića na jednu od ključnih dužnosti unutar Europske komisije, bar se tako čini, je sasvim gotova stvar. Andrej Plenković u utorak je imenovan glavnim pregovaračem EPP-a za funkcije u europskim institucijama, što je sasvim očit dokaz kako ga s te pozicije samo korak djeli do ulaska u Europsku komisiju.

Prema tvrdnjama Nacionala, Dragan Primorac ima najbolje izglede za dolazak na premijersku poziciju, dok se kao Plenkovićev i Merkeličin kandidat za mjesto Plenkovićevog nasljednika na čelu HDZ-a spominje, Gordan Jandroković, aktualni predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Stoga je Gordan Jandroković, pun ushićenja, danas u Saboru govorio o imenovanju Andreja Plenkovića glavnim pregovaračem EPP-a za funkcije u europskim institucijama.

-To je jedno priznanje i predsjedniku Vlade i HDZ-u, pa mogu reći i Hrvatskoj, da naš premijer kao predstavnik EPP-a pregovara o budućim pozicijama u europskim institucijama”, rekao je Jandroković.

Dodao je da će Plenković imati dovoljno vremena baviti se Vladom i HDZ-om jer je to njegov primarni posao. Odlazak Andreja Plenkovića na jedno od mjesta u Europskoj komisiji okarakterizirao je "dalekom budućnosti".

-To je daleka budućnost. Andrej Plenković je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade i tako će biti, rekao je Jandroković.

Komentirajući pak rezultat na izborima za Europski parlament, istaknuo je kako je HDZ izborni pobjednik.

-Mi smo željeli pet mandata, dobili smo četiri, međutim, ostvarili smo najbolji rezultat od svih stranaka. Mi jesmo pobjednici ovih izbora i imamo jednak broj mandata kao što smo imali u prošlom sazivu Europskog parlamenta. Mi smo išli s listom koju je predvodio mladi čovjek, donijeli smo nešto novo, poslali smo određenu političku poruku, nismo išli u koaliciji, kazao je Jandroković.

Međutim, nije propustio "okrznuti" Milijana Brkića, koji prema važećem Statutu HDZ-a mjenja predsjednika HDZ-a u njegovoj izočnosti, i glavna je prepreka Jandrokoviću za dolazak na čelo HDZ-a. Odgovarajući, naime, na novinarsko pitanje o eventualnim sankcijama za Milijana Brkića, zbog Plenkovićevih optužbi za "nedovoljan angažman u kampanji", Jandroković je rekao da će se to analizirati.

-Ne bih volio nikome unaprijed prosuđivati, treba stati na loptu i vidjeti koji su razlozi za podbačaj, nećemo stvari lomiti preko koljena”, rekao je Jandroković, dodavši da je Plenković, kad je rekao da Brkića “nije vidio u ovoj kampanji i da nije pridonio ništa”, rekao samo činjenicu, ništa više od toga".

Podsjetimo, Milijan Brkić je na Predsjedništvu HDZ-a, održanom u ponedjeljak, Plenkoviću i Jandrokoviću praktički očitao lekciju i optužio ih za "bahatost i oholost te odmak od vlastitog biračkog tijela", što je označio kao ključni razlog lošeg izbornog rezultata.

– Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu – u tom je tonu Brkić govorio punih pet do sedam minuta, dan nakon što je HDZ osvojio tek četiri mandata i samo 22,72 posto glasova spram 41,42 posto prije pet godina kada je HDZ na izbore izišao u širokoj koaliciji.

 U kuloarima su se pojavile i informacije kako bi Plenković nakon analize izbora mogao sankcionirati zagrebački HDZ, i to ponajprije zbog Milijana Brkića za kojeg smatra da i dalje ima jak utjecaj u tom ogranku. No, veći broj zagrebačkih HDZ-ovaca ističe da je to stara Plenkovićeva želja ali da ne vjeruju kako će doći do toga.

-Vjerujem da Plenković to priželjkuje i to otkako je došao u HDZ, ali mislim da nema hrabrosti za taj potez. Kalkuliralo se s nekim njegovim kandidatima za šefa zagrebačkog HDZ-a, ali se brzo vidjelo da oni nemaju podršku. Osim toga, ni Zagrebu ne može prigovoriti loš angažman na terenu. I sam je bio svjedok koliko se puno radilo. Dolazio je na sastanke, skupove, sastančilo se i radilo s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem... Dakle, bili su involvirani i vidjeli sve, ali ne možete od loše liste napraviti čudo - kazao je jedan zagrebački HDZ-ovac u izjavi za Jutarnji list.

 

M.M.