Osam dana prije početka jesenskog zasjedanja koje će trajati sedam tjedana, sastalo se Predsjedništvo Hrvatskoga sabora i utvrdilo dnevni red sa 102. točke.

- Imali smo redovitu sjednicu Predsjedništva, zasjedanje započinje 18. rujna i trajat će sedam tjedana do 31. listopada. Imamo 102 točke dnevnog reda, čeka nas dosta intenzivan rad. Što se tiče točke o Milanu Kujundžiću, sljedeći mišljenje Ustavnog suda i Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, ja kao predsjednik Sabora moram ga uvrstiti u roku od 30 dana. Vidjet ćemo hoće li to biti na kraju toga roka ili prije, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Pupovca, istaknuvši kako je bio iznenađen težinom riječi koje je on izgovorio.

- Izjava Milorada Pupovca bila je neprihvatljiva, to je čini mi se konsenzualno ocjenjeno od cijele političke strukture. Bio sam iznenađen težinom riječi koje je on izgovorio. Bilo bi jako korisno da tu izjavu povuče ili da pojasni zašto ju je izgovorio. Teško mi je prihvatiti da jedan kolega u Hrvatskom saboru povlači paralelu između moderne Hrvatske i NDH. Vjerujem da će kolega Pupovac pronaći načina da otkloni bilo kakve sumnje da je Hrvatska povezana s NDH-om, izjavio je Gordan Jandroković odgovarajući na novinarska pitanja.

Odgovarajući na pitanje hoće li Pupovac ostati u koaliciji i dati pojašnjenje svojih izjava Jandroković je kazao kako će se to vidjeti idućih dana.

-Prije svega. Mi ovaj mandat želimo uspješno privesti kraju. Međunarodne okolnosti u kojima radi ova Vlada od nas traže odgovornost i stabilan politički sustav. Zadaća svake odgovorne Vlade je voditi razboritu politiku. Puno je teže govoriti pomirljivo. Bilo bi nam lakše teškim riječima skupljati političke bodove. HDZ se prostire od političkog centra pa u desno i velika većina članova i birača HDZ-a slijedi politiku predsjednika stranke, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na sporno putovanje u Helsinki koje je pod lupom Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa.

- Kancelarka Merkel je došla u Zagreb u službeni posjet, a isti je dan bila na skupu HDZ-a. Došla je službenim vladinim avionom. Nitko u Njemačkoj nije vodio rasprave je li to u redu ili ne. Mi smo se vodili načelom štedljivosti, racionalnosti. Sve troškova spavanja i dnevnica snosio je HDZ. Jedini trošak države bio je službeni avion što je minimalan trošak, komentirao je Jandroković put u Helsinki koji je postao predmet istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

 

M.M.