Na početku današnjeg zasjedanja Vlade, premijer Andrej Plenković je još jednom podsjetio na neugodnosti koje su nastale kad je srpska vojna delegacija pokušala ući u Hrvatsku bez dopuštenja zemlje domaćina.

-Moram se osvrnuti na situaciju u subotu. Bili smo suočeni s događajem da jedna susjedna zemlja želi inscenirati provokaciju na događaju koji to ne smije biti. U subotu je trebalo izraziti pijetet žrtvama Jasenovca kako je to trebalo biti, kako to rade ozbiljne i kulturne zemlje. Treba nazvati telefonom, poslati diplomatsku notu ili poslati vojnog izaslanika...Ne znam jesmo li mi ikada slali naše vojnike u odorama bez dopuštenje zemlje u koju dolaze Kako kažu u filmu kojeg voli ministar Butković, 'propisi su propisi'. Vulinovih 11 ne može ući ako ne poštuje propise. To je to. Ne dopuštamo provokacije. To je bit i zato je to bila jedina prava odluka, istaknuo je Plenković.

Vjeruje da navodni incidenti neće utjecati na živote srpske manjine u Hrvatskoj te da Vlada radi sve kako bi se osjećali dobro i sigurno.

-Učinit ćemo sve da se srpska manjina u Hrvatskoj osjeća dobro i sigurno. Zato smo bili brzi i učinkoviti, riješili som sve incidente. Policija je brzo otkrila sve počinitelje incidenata, u ne baš jednostavnim okolnostima. A oni koji pozivaju na dodatne podjele, mogu samo reći da to nije moj 'cup of tea'", rekao je Plenković.

Dodao je koliko je važan resor u Europskoj komisiji dobila Šuica.

-Dubravka je dobila dvije teme koje su važne za same temelje Europe. Ona će sigurno znati te teme staviti u prvi plan i jačati ih. Jedna od n njenih najvažnijih zadaća je da privuče ljude da sudjeluju u demokratskim procesima, ali da znaju što odlučuju S druge strane, tema demografije je za nas, slobodno možemo reći, egzistencijalnih tema. Znamo koliko je broj stanovnika manji u odnosu na 1990, ali taj problem nadilazi nacionalnu dimenziju. Pola članica je u položaju kao i Hrvatska. Demografije je nova tema u portfelju povjerenika Europske komisije i ta tema je uvrštena na naše inzistiranje. Sada smo, nakon razgovora s Ursulom von der Leyen, tu temu uvrstili u eksplicitan naziv i portfelj potpredsjednice Komisije. To je velika politička pobjeda Hrvatske i nova zadaća za Komisiju, rekao je Plenković. 

 

M.M.