Razgovori i polemika o unutarstranačkim izborima, kao i postupcima premijera Andreja Plenkovića, nikako se ne sviđaju vrhu HDZ-a. Stoga je na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zaključeno kako su prioritet predsjednički izbori i još jedan mandat Kolinde Grabar-Kitarović, a da unutarstranačka priča treba ostati po strani.

Međutim, aktualna je predsjednica ponovo prolongirala datum objave kandidature, pa se stječe dojam da o njezinoj kandidaturi više brine Andrej Plenković nego ona osobno.

U prilog toj tvrdnji ide i sinoć izrečena izjava premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića koji je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potvrdio da su razgovarali o punoj i snažnoj podršci Grabar-Kitarović te maksimalnom angažmanu svih članova.

- Svi koji su bili na sastanku politički su iskusni i svi razumiju da je u svakoj izbornoj kampanji najvažnije imati koherentnu politiku stranke, koja mora biti jedinstvena, istaknuo je.

Snažno se protivi bilo kakvoj raspravi o unutarstranačkim aktivnostima, uključujući i onu o unutarstranačkim izborima.

-Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje u biti imaju za cilj pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji s disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo, a time štete ciljevima da predsjednica osvoji još jedan mandat - kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje kad će početi unutarstranačka kampanja i kad će HDZ-ovci moći slobodno govoriti, Plenković je kazao da svi mogu slobodno govoriti i danas.

- Međutim, ima određenih izjava koje imaju neke političke posljedice na procese koji su u ovom trenutku, prema uvjerenju svih koji vode HDZ, važniji od sebičnih i egoističnih, oportunističkih izjava jer se daju u određenom trenutku, ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji i ne zato da bi se nastavilo s ispunjavanjem programa Vlade, nego da bi se gledali isključivo osobni interesi, poručio je Plenković, zaključivši kako očekuje od svih da se suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju članstvo i birače’.

Nakon što se u djelu medija pojavila indicija o tome da Plenković ozbiljno razmatra mogućnost odgode unutarstranačkih izbora na jesen 2020. godine., novinare je zanimalo hoće li se unutarstranački izbori održati tek nakon parlamentarnih, koji su predviđeni za jesen slijedeće godine.

- Unutarstranački izbori će se održati iduće godine, u skladu sa Statutom stranke. Nije želio reći hoće li to biti svibanj ili neki drugi mjesec, ali će to biti u roku, zaključio je.

 

 

M.M.