Plenkovićevo bahato ismijavanje određenih članova HDZ-a, uključujući i saborskog zastupnika Mira Kovača, sve otvorenije nailazi na osudu članstva u toj najmnogobrojnijoj hrvatskoj stranci. Istodobno, mnogi se pitaju o ključnim razlozima Plenkovićeve nervoze, a određene indicije pokazuju kako aktualni predsjednik HDZ-a vrlo ozbiljno razmišlja o odlaganju unutarstranačkih izbora za jesen 2020.

- Izjava šefa HDZ-a Andreja Plenkovića o tome da su Miro Kovač i njegov stav irelevantni za politiku HDZ-a i Vlade sasvim sigurno nije na razini koja se očekuje od jednog lidera. Među članovima stranke to nije dobro odjeknulo. Nitko ne voli bahatost - komentirao je u izjavi za Jutarnji list jedan dugogodišnji član HDZ-a.

Plenković je, podsjetimo, dan nakon što je Miro Kovač na RTL-u rekao da će se kandidirati na unutarstranačkim izborima i pobijediti, izjavio: “Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. Točka. Dakle, on utječe na politiku HDZ-a isto kao i nekakav građanin Finske u Finskoj”. Plenković je tom prilikom na upit novinara hoće li mu neki u HDZ-u zamjeriti to što je rekao, uzvratio pitanjem: “A što to?”.

Ipak, zamjerki je bilo. Prvi je reagirao Davor Ivo Stier, još jedan budući Plenkovićev izazivač za čelno mjesto u stranci, koji je iste večeri objavio komentar na Facebooku.

- Svaki član HDZ-a je važan. Nema tog člana koji je irelevantan, a još manje saborski zastupnik i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora. HDZ nije vlasništvo jedne osobe. Sve članice i članovi imaju pravo odlučiti o budućnosti HDZ-a - naveo je Davor Stier u objavi na Facebooku.

Dobar dio članova HDZ-a smatra da je Plenković tom reakcijom pokazao određenu nervozu i nesigurnost.

- Da nije tako, reagirao bi drugačije. No, ovakva njegova retorika je destruktivna, to se tako ne radi. To nije pravi smjer. Kad jednom zastupniku i bivšem ministru kažeš takvo što, poručuješ zapravo da te nije briga za stranku. On pokazuje sindrom ‘stranka - to sam ja’. A to nikada ne završi dobro - kaže jedan član HDZ-a, dodajući kako ga neke Plenkovićeve reakcije jako podsjećaju na Ivu Sanadera.

Neki su Stierove reakciju protumačili kao njegovu želju za čvrstim savezom između njega i Kovača, ali oni upućeniji smatraju da je u ovom trenutku o tome još prerano govoriti.

- Kovač i Stier su kandidati za predsjednika HDZ-a. Ne znam što će biti u budućnosti, ali prerano je za bilo kakve saveze. Kako ja vidim, Stier je u ozbiljnoj kampanji. On inzistira na unutarstranačkoj demokraciji i ovu njegovu izjavu shvatio sam kao poruku da će on, kad postane šef, stranku voditi demokratski - kazao visokopozicionirani izvor iz HDZ-a u izjavi za Jutarnji list.

I neki članovi stranke skloni Andreju Plenkoviću smatraju kako “njegova izjava o Kovaču nikako nije dobra” te da je Plenković trebao drugačije reagirati.

Kovač je u subotu objavio zanimljiv status na Facebooku kojim je dodatno pojasnio što misli o Plenkovićevim izjavama.

- Sudjelovao sam danas na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu. Tom su prigodom pročitana i na ploči otkrivena imena ubijenih Zrinjana u Drugom svjetskom ratu. Iz nadahnjujuće homilije kardinala Josipa Bozanića ostat će mi u pamćenju posebno urezana poruka da se ‘zlo uvijek vraća onome koji ga započinje’. ‘A zlo ima’, kako je jednom kazao papa Franjo, ‘uvijek isti korijen: pohlepu, taštinu i oholost’ - napisao je Kovač u objavi na Facebooku.

Inače, nervoza Andreja Plenkovića je više nego očita.

- Plenkovićevo vezivanje za Pupovca i ova saga s "prvim Srbinom" u Hrvatskoj samo je jedan od uzročnika. Drugi uzročnik premijerove nervoze je moguće savezništvo Stiera i Kovača, a vjerojatno najveći je sve otvoreniji Jandrokovićev zaokret prema Stieru. Zbog svega toga, Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici ozbiljno razmatraju mogućnosti o prolongiranju unutarstranačkih izbora u HDZ-u do studenog 2020. Ukoliko bi do toga došlo, Andrej Plenković bi slagao unutarstranačke liste i tako oslabio konkurenciju unutar stranke. Bez obzira na vrlo izvjestan izborni podbačaj, Plenkoviću bi takav scenarij i postizborna suradnja sa SDP-om, HNS-om i Pupovcem, osigurala premijersko mjesto u "Velikoj koaliciji", a samim tim i poboljšala njegove izglede na još jedan mandat na čelu HDZ-a, smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

 

R. Horvat