Andrej Plenković i krug njegovih najbližih suradnika odustao je od odgode unutarstranačkih izbora i isti će započeti odmah nakon drugog kruga izbora za predsjednika Republike, odnosno u siječnju ili veljači sljedeće godine.

Takvu, doduše neslužbenu, informaciju potvrdilo je ovih dana više izvora bliskih vrhu HDZ-a, uz pojašnjenje kako će stranačka tijela vrlo skoro ovu odluku i formalizirati.

- Neformalna je odluka donijeta. Izborni ciklus u HDZ-u započet će u siječnju, najkasnije početkom veljače i to na način kako je uobičajeno. Od temeljnih ogranaka preko općinskih, gradskih i županijskih organizacija pa sve do izbornog sabora stranke koji će se najvjerojatnije održati u svibnju - rekao je za Novi list jedan od visokih dužnosnika HDZ-a.

Ovakav razvoj događaja znači da je vodstvo stranke definitivno odustalo od toga da se unutarstranački izbori u HDZ-u pomaknu za šest ili više mjeseci, što bi značilo da se unutarstranački izborni ciklus prolongira na razdoblje nakon parlamentarnih izbora koji su predviđeni za jesen 2020.

- Pod krinkom važnosti predsjedničkih i parlamentarnih izbora, te hrvatskog predsjedanja EU-om, Andrej Plenković i krug njegovih najbližih suradnika željeli su doći u poziciju kreiranja stranačkih lista za parlamentarne izbore 2020. godine. Istodobno, ankete nam sugeriraju da HDZ i SDP trenutno imaju preko 50 posto potpore biračkog tijela što bi, kad se preračuna u saborske mandate, bilo blizu dvije trećine i značilo bi samo jedno - veliku koaliciju na čelu s Plenkovićem - upozoravaju dobro upućeni izvori bliski vrhu HDZ-a.

Na Plenkovićevu promjenu plana, po svemu sudeći, ključnu je ulogu odigralo nezadovoljstvo u stranci, ali i upozorba Vladimira Šeksa.

- Šeksova otvorena upozorba "mladiću, izgubi li Kolinda izbore, gotov si",  bila je izgleda ključno upozorenje Plenkoviću da u vodstvu HDZ-a ne sjede ovce nego osobe s velikim političkim iskustvom koje i te kako dobro razumiju kakav plan pokušava realizirati Andrej Plenković - smatra Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Dodaje kako je, očito zahvaljujući Šeksovoj poruci, Andrej Plenković shvatio najmanje dvije stvari.

- Na stranu činjenica da je, odlukama stranačkih tijela, Plenković pokušao paralizirati ostale protukandidate i isključivo za sebe rezervirao vođenje unutarstranačke kampanje. Puno je bitnije kako je očito shvatio da mora u potpunosti podržati Kolindu Grabar Kitarović te se ne smije igrati s prolongiranjem unutastranačkih izbora, zaključuje Zdunić.

Unutarstranački izbori održavat će se paralelno s hrvatskim predsjedanjem EU-om, procesom na čijoj važnosti jako inzistira premijer Plenković, a završit će izbornim saborom stranke koncem lipnja ili početkom srpnja, što je svega nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora, čije se održavanje očekuje ujesen sljedeće godine.

Svoju namjeru da se kandidiraju za mjesto predsjednika HDZ-a do sad su javno obznanili sam Andrej Plenković, te Davor Ivo Stier i Miro Kovač, kao i nekadašnji predsjednik ove stranke Tomislav Karamarko.

U posljednje vrijeme se spekulira i s kandidaturom Olega Butkovića, aktualnog ministra prometa i veza. Međutim, Butković do sada nije javno potvrdio mogućnost ulaska u utrku za mjesto predsjednika HDZ-a.

 

H. Krmpotić