Iako su u HNS-u pokazivali i pokazuju simpatije prema predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, premda su oni partneri HDZ-a u Vladi, jučer su, očekivano, donijeli odluku da na predsjedničkim izborima neće podržati nijednog kandidata. Štoviše, najavljuju kako će s ustavnim i pravnim stručnjacima pokrenut inicijativu da se predsjednik države bira u Saboru, čime bi predsjednik države potpuno postao – fikus, piše Večernji list.

Tu opciju zastupao je i zastupa Zoran Milanović, tvrdeći da će s pozicije predsjednika, bude li izabran, raditi na tome da se predsjednik ubuduće bira u Saboru.

HDZ, bar ne javno, ne zagovara takav način izbora šefa države. Međutim, sve su snažnija nagađanja da o takvom scenariju ozbiljno razmišlja Andrej Plenković i krug njegovih najbližih suradnika. Ukoliko se to pokaže točnim, to bi mogao biti novi kamen spoticanja unutar HDZ-a. A ako ne, tada će HNS, promovirajući Milanovićev koncept tijekom predsjedničke kampanje, doći u ozbiljan raskorak sa svojim partnerom kojeg podržava u Saboru i s kojim je koalicijski partner u Vladi.

-HNS-u su prioritet stranački i parlamentarni izbori, a protive se bilo kakvom povećanju ovlasti predsjednika države pa bi izbor predsjednika u Saboru bio demokratski iskorak, smatraju u toj stranci.

Središnji je odbor također odlučio da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava, nasuprot idejama da treba jačati predsjednički sustav, što zastupa kandidat Miroslav Škoro.

Zbog smrti brata Krešimira predsjednički kandidat Zoran Milanović do daljnega neće sudjelovati u predsjedničkoj predkampanji te će se posvetiti obitelji, objavili su mediji pozivajući se na izvore u Milanovićevu stožeru.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana Milanoviću je umro otac zbog čega se na tjedan dana bio povukao iz političkog života.

 

M.M.