Dan nakon sjednice vodstva HDZ-a na kojoj su se iscrtale prve konture i početni hodogram predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, koja bi službeno trebala početi u nedjelju, 8. rujna, na katoličku svetkovinu Male Gospe, ljudi iz kruga predsjednika stanke Andreja Plenkovića u četvrtak su se obrušili na Davora Ivu Stiera - pretendenta za budućeg šefa HDZa - optuživši ga gotovo za veleizdaju.

Loše im je sjela Stierova izjava da mu ne pada na pamet u kampanji napadati Miroslava Škoru jer da pravi HDZ-ov protukandidat nije on, nego Zoran Milanović, piše Jutarnji list.

U suštini, Stieru su poručili: ako nećeš kontrirati na konstantne napade iz stožera Miroslava Škore, shvatit ćemo to kao tvoju igru s figom u džepu te fingiranje podrške Kolindi Grabar-Kitarović, a koje je motivirano tvojom vrlo konkretnom osobnom ambicijom.

Pritom su, jasno je, ciljali na Stierove planove da u proljeće iduće godine (najvjerojatnije u svibnju) na unutarstranačkim izborima pobijedi Plenkovića i postane novi šef stranke.

Naime, prevladavajuće stajalište popriličnog broja utjecajnih HDZ-ovaca je da su predsjednički izbori ključni ne samo za političku budućnost aktualne predsjednice države nego i za sudbinu Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a, a posljedično i Vlade.

Procjenjuju da bi nakon velikog svibanjskog podbačaja HDZ-a na europskim izborima gubitak predsjedničkih (u prosincu 2019.) stavio Andreja Plenkovića u vrlo nezgodan položaj uoči unutarstranačkih izbora koji će se održati samo par mjeseci poslije predsjedničkih.

HDZ-ovci koji redovito komuniciraju s Davorom Ivom Stierom na takve konstrukcije odmahuju rukom i tvrde da Stier nikada ne igra prljavo niti sjedi na dvije stolice.

- Hajdemo razriješiti jednu potpuno pogrešnu tezu koja se često provlači kroz medije. Slažem se s početkom te teze koja kaže da bi poraz Kolinde Grabar-Kitarović - bilo od Miroslava Škore, bilo od Zorana Milanovića - znatno oslabio Plenkovićev položaj u stranci i njegove šanse da na proljeće iduće godine ponovno bude izabran za šefa HDZ-a. Ali potpuno je kriva teza da bi predsjedničin izborni poraz, po toj nekoj njihovoj logici, automatski bio dobar za sve Plenkovićeve oponente, pa da su oni stoga i motivirani potiho navijati za Škorin uspjeh. Potpuno krivo. Poraz Kolinde Grabar-Kitarović imao bi razoran učinak na stranku, a tko god postane novi predsjednik HDZ-a, sigurno ne želi stranku preuzeti u trenutku kada je u rasulu. Odmah poslije unutarstranačkih izbora nas ujesen 2020. godine čekaju parlamentarni izbori. Ako želimo pobijediti na tim izborima, a onda i sastaviti novu Vladu, mi u HDZ-u trebamo mir i ujedinjenu stranku. A tome sigurno ne bi pridonio poraz naše kandidatkinje na izborima za predsjednika RH - kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz HDZ-a.

Trzavice, pa i nervoza u vodstvu HDZ-a shvatljive su i nakon što se analiziraju rezultati posljednjih istraživanja raspoloženja birača prema kandidatima za budućeg predsjednika države. Početkom kolovoza RTL Televizija objavila je rezultate istraživanja koje je za njih provela agencija Promocija Plus, a prema kojima se razlika između troje najjačih pretendenata za budućeg šefa države i dalje smanjuje.

Istraživanje je otkrilo da je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već treći mjesec u padu i da ju podržava 29,3 posto ispitanika. Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i dalje je s potporom od 24,8 posto na drugom mjestu, ali njemu, za razliku od predsjednice, podrška raste. Potpora raste i Miroslavu Škori, koji uživa povjerenje 18,5 posto ispitanika.

I Crobarometar Nove TV u srpnju je zabilježio slične trendove. Prema njihovu ispitivanju pulsa birača, predsjednica Grabar-Kitarović je prva sa 32,8 posto podrške, ali je i u ovom istraživanju također u padu. Milanoviću popularnost raste, za njega bi glasalo 23,4 posto ispitanika. Vrlo blizu je i Miroslav Škoro s potporom 19,9 posto ispitanika.

Dakle, trendovi posljednjih mjeseci sugeriraju da bi troje najjačih predsjedničkih kandidata zimske izbore moglo dočekati s međusobnom razlikom u podršci od samo nekoliko postotnih poena.

U tom smislu nije čudo što jedan od naših sugovornika, koji će igrati važnu ulogu u kampanji HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, spušta loptu na zemlju i poručuje kako bi se svi (u stranci) trebali malo primiriti.

- Ublažio bih malo poruku iz vodstva stranke prema posljednjoj izjavi Davora Ive Stiera o Milanoviću i Škori. Jer, na koncu, u drugom krugu, vodit će se ideološka bitka između lijevog i desnog kandidata. Dakle, između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića. A ja tu Stierovu izjavu čitam upravo u tom smislu, da je Stieru već u ovoj fazi predsjedničke kampanje to jasno. Mada mediji fokus stavljaju na to da se najveća bitka vodi između Škore i Kolinde, ja također mislim da će se ključna bitka na koncu ipak voditi oko velikih svjetonazorskih tema.

Odnosno, bitka koja se u pravilu u hrvatskoj politici, pa i u Saboru, najčešće vodi između samo dvije stranke - HDZ-a i SDP-a. Tako će to na kraju završiti i u ovoj predsjedničkoj utrci i mislim da je Stier baš to htio naglasiti. Poručio je da Škoro nije kandidat koji ozbiljno može ugroziti pobjedu naše kandidatkinje Grabar-Kitarović - kaže naš sugovornik.

Za razliku od nekih kolega iz vodstva stranke koji su Stiera optužili da zbog svojih ambicija da iduće godine preuzme HDZ sada s figom u džepu podržava aktualnu predsjednicu RH, sugovornik Jutarnjeg lista tvrdi da Stier nije čovjek koji igra prljavo.

- On nikad nije bio destruktivan, a pogotovo ne vjerujem da bi sada išao naštetiti našoj kandidatkinji. Da je Stier ovu predsjedničku utrku želio iskoristiti za pripremu svoje kandidature za novog predsjednika HDZ-a, mislim da je i prije mogao puno ozbiljnije naštetiti Andreju Plenkoviću. Da je to htio. Vidite i sami da Stiera nema puno po medijima, da ne daje neke izjave koje bi išle protiv vodstva stranke, tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista.

 

M.M.