Premijer Andrej Plenković najavio je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, i to u tri vala po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.


- Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje, i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova, rekao je premijer u Saboru i poručio kako je Vlada otvorena za dijalog sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje za godinama nagomilavane probleme koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

- Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, naglasio je Andrej Plenković. 

Podsjetio je kako je njegova vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto.

Pohvalio se i povećanjem mirovina.

- Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto, što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je. 

- Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada, istaknuo je.

Izrazio je razumijevanje za nestrpljenje zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući  njihovo stajalište da bi plaće trebale biti još veće.

- Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan, kazao je  premijer.

 

M.M.