Saborski odbor za ratne veterane amandmanom traži da Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada, ostane praznik i neradni dan, ali da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, što znači da bi bio radni dan.Protiv prijedloga o Danu antifašističke borbe nije samo oporba, nego i dio vladajuće koalicije.

- Na sjednici Odbora predložena su tri amandmana i oni su dati Vladi na usuglašavanje. Ja sam samo kao predsjednik Odbora definirao prijedloge koji su iz odbora proizašli. Kako ne bi povećavali radne dane, gledalo se da onaj dan kad je pokušan atentat na Franju Tuđamana - treba biti blagdan. Da se zamijeni, i da se ne gubi ništa. O tome je govorio gospodin Ante Deur. On je pozvan, bez prava glasa, kao izaslanik predsjednice. To su članovi kasnije i prihvatili, kazao je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane  Josip Đakić. 

Međutim, iz Ureda predsjednice demantiraju Đakićeve trvrdnje. Savjetnik predsjednice Ante Deur je jasan - inicijativa nije došla od njega. Nije to niti stav predsjednice poručuju iz njenog ureda.

-Ni u kom slučaju mi to nije palo na pamet. Ono što sam rekao i iza čega stojim jest da 8. listopada bude praznik", kazao je.

Optužbe koje, kaže, ne odražavaju njegov stav - su ga uvrijedile.

-Ako je gospodin Đakić to spomenuo, onda bi vam on to trebao i obrazložiti, izjavio je Deur. 

Na Đakićevu inicijativu reagirao je i Andrej Plenković.

- Ne znam je li to njegova ideja, vidio sam tu vijest jučer. Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i unutar HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je uvrstio predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati, istaknuo je Plenković.

Dodao je  da je "sve što su na Odboru govorili nije ni politika Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća, ni HDZ-a ni Vlade RH".

- I ja njemu šaljem poruku i svima koji žele detuđmanizirati HDZ, ja to neću dozvoliti. Raspravljat ćemo mi to sve, moramo jasno reći da je dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio, što bi HDZ trebao biti i smjera u kojem Hrvatska treba ići. Tko to ne razumije, ne razumije prošlost, sadašnjost ni budućnost Hrvatske, poručio je Plenković.

S druge strane, Đakić negira da je radio protiv Tuđmanove politike.

- Svjestan sam prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakog detalja, izjavio je Josip Đakić novinarima i Saboru.

Ponovio je kako se radi o prijedlogu Odbora koji "nije usmjeren protiv nikoga", te upitao je li  "9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom u Europi blagdan". Sam je odgovorio kako nije, nego je spomendan.

Upitan je li spreman zbog toga izaći iz HDZ-a rekao je da neće izlaziti iz stranke. A ako ga izbace iz HDZ-a dodao je, kako je uvijek spreman na sve scenarije. Priznao je da o inicijativi nije prethodno razgovarao s premijerom.

Vladimir Šeks kazao je kako je Dan antifašističke borbe uveden davnih godina te da tako treba i ostati. Isto smatra i Miroslav Tuđman, te Davor Ivo Stier.

-Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja, poručio je ministar Tomo Medved.

 

M.M.