Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, na početku sjednice Vlade, potvrdio kako će se prvi krug predsjedničkih izbora održati 22. prosinca.

Nakon što Vlada donese odluku o raspisivanju izbora, ona će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama 21. studenog. Prvi krug održat će se 22. prosinca, a u slučaju drugog kruga na birališta ćemo i 5. siječnja 2020. godine.

Svi koji žele istaknuti kandidaturu za predsjednika ili predsjednicu Republika imat će 12 dana da prikupe najmanje deset tisuća potpisa.

Službena kampanja trajat će ukupno 16 dana.

Podsjetimo, formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Plenković se na početku sjednice pohvalio se da da će već danas biti donesen proračun za iduću godinu.

“Nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet”, rekao je.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima prosvjete.

”U mandatu ove Vlade osigurali smo povećanje osnovice za 11,5 posto, sredstva su povećana za više od 3 milijarde godišnje”, rekao je Plenković. Naglasio je da je Vlada pokazala želju da se problem i štrajk okončaju osobito zbog učenika. Kaže da se o koeficijentima ne pregovara nego je to uredba koju donosi Vlada. Izvijestio je da su jučer sindikatima ponudili dodatak u granskom kolektivnom ugovoru od 2 posto. Kaže da bi uz porezna rasterećenja to bilo povećanje laća od 20 posto u mandatu ove Vlade. Ponovio je da se štrajk nakon petka neće plaćati. ”To ne bi imalo smisla, ta je odluka racionalna”, rekao je Plenković.

 

M.M.