Aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je uvjerljivo ponovno izabran za predsjednika HDZ-a, a Tomo Medved za njegova zamjenika. Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima, Plenković je osvojio 80% glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 20%.

Andrej Plenković je, nakon provedenih izbora u HDZ-u, zahvalio svim članovima i članicama HDZ-a koji su sudjelovali u ovim izborima. Odaziv je, obzirom na okolnosti, ocijenio vrlo dobrim. Zahvalio je i svima u biračkim odborima te onima koji su dali povjerenje timu "Odvažno za Hrvatsku". Čestitao je svima izabranima.

- Ovo je sada najuže vodstvo, ljudi koji su posebni, svatko na svoj način, ne nužno da mislimo o svemu isto, ali dijelimo iste vrijednosti, isti smjer razvoja i HDZ-a i Hrvatske, kazao je. Vjeruje da će s ovako snažnom potporom članstva uspješno voditi stranku do pobjede na parlamentarnim izborima.

- Sve su ovo dobro poznati ljudi, imali smo ozbiljan program, izbori su provedeni u sladu sa Statutom, regularno. Članovi i članice poslali su poruku kakav HDZ žele, naglasio je.

Na pitanje ima li mjesta za Miru Kovača u stranici rekao je da je važno da HDZ pobjeđuje kada je jedinstven.

-Zalažem se za raspravu, dijalog, ali nije dobro kada se otvoreno ide protiv politike stranke i stvara nepotreban raskol. Vjerujem da će se dalje ići bez ovakvih situacija. HDZ je na dominantom mjestu hrvatskog političkog spektra, na desnom centru, rekao je.

Kovač je čestitao Plenkoviću na izbornoj pobjedi.

- Nazvao sam gospodina Plenkovića, čestitao na pobjedi. Dobili smo neslužbene rezultate i jasno je da je gospodin Plenković dobio potporu članstva za nov mandat na čelu HDZ-a. Članstvo je imalo mogućnost izbora, kazao je Kovač.

Tomo Medved, novoizabrani zamjenik predsjednika iz Plenkovićeva tima  "Odvažno za Hrvatsku", osvojio je 72% glasova, a Ivan Penava iz Kovačeva tima "Opcija za promjene" njih 28%.

- Mi nastavljamo onako kako smo komunicirali naš program. Pred nama je jako puno obveza, pred nama je jako puno posla, izbori su završili i usmjerimo se prema onome što je bitno. Dakako da je da je ovih dana najvažnije sve ono što se događa vezano za sigurnost građana RH. Što se tiče stranačkih aktivnosti i izbora, nastavak u okviru ovih procesa unutarstranačkog programa, to ćemo odlučiti hoćemo li nastaviti prema ranijoj dinamici, rekao je Tomo Medved.

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čestitao je u nedjelju navečer na svojem facebooku pobjednicima izbora iz Plenkovićeva tima "Odvažno za Hrvatsku"

Za potpredsjednike stranke izabrani su kandidati Plenkovićeva tima - Oleg Butković (19% glasova), Ivan Anušić (17% glasova), Branko Bačić (17% glasova) te Zdravka Bušić (14% glasova).

Davor Ivo Stier osvojio je 9% glasova, Milijan Brkić 8%, kao i Tomislav Tolušić. Po 3% glasova osvojili su nezavisni kandidati Hrvoje Tomasović i Ivan Kujundžić.

 

M.M.