U Ministarstvu obrane u petak su dodijeljeni činovi 161 časniku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO Oluja, a ministar obrane Mario Banožić najavio da se u vojsci moraju pokrenuti razvojni procesi.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako zadaće bolju opremljenost vojske, modernizaciju i opremanje smještajnih i kapaciteta za obuku, a najavio je i reorganizaciju i podizanje razine uspješnosti rada u MORH-u.

"Želim da i u budućnosti MORH pokrene određene procese koji su zaustavljeni. To će nam biti cilj u ovom mandatu. Znam da se nalazimo u teškom financijskom razdoblju", rekao je te dodao da se proračun po pitanju HV-a neće više smanjivati.

Dodao je da će kroz dokument dugoročnog plana razvoja HV-a stvoriti desetogodišnji plan opremanja i, isto tako, navesti i jasne izvore financiranja.

Prilikom proslave Dana pobjede u Kninu pazit će se, kaže, na epidemiološke mjere, a nastojati zadržati sve događaje u posljednjih 25 godina.

"Kada govorimo o 5. kolovozu nastojali smo zadržati sve događaje, osim odlaska na tvrđavu. Sva će događanja biti na trgu na način da će se sve ostalo što se bude događalo na tvrđavi pratiti na trgu preko video zida. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća, preleti MiG-ova i Krila Oluje bit će i ove godine. Pokušali smo utjecati samo na ono samo gdje se događaju kontakti ljudi", najavio je Banožić.

Na pitanje novinara je li se prilikom dogovora o dolasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin te ministra branitelja Tome Medveda u Grubore dogodila kakva trgovina, Banožić je kazao kako tu nije riječ o trgovini.

"Kada govorimo o Miloševiću, a riječ je o članu Vlade - do sada su na Oluju dolazili svi članovi Vlade. Ministar branitelja doći će na događaj u Grubore i mislim da je to pozitivan pomak u zatvaranju ideoloških priča koje se ponovno otvaraju u hrvatskom društvu", kazao je Banožić.

Poručio je kako se svaka žrtva koja se dogodila u periodu rata bila žrtva koja se nije trebala dogodili.

O obnovi zrakoplovstva kazao je kako su do sada podnijeli zahtjeve SAD-u za nabavkom novih F-16 višenamjenskih borbenih zrakoplova te prema Švedskoj i nabavci Grippena.

Ostala je i mogućnost nabave polovnih zrakoplova, te su zatražene ponude od Norveške, Grčke i Izraela.

Banožić je najavio da će ponude biti dostavljene početkom rujna.

 

M.M.