Hrvatska javnost opravdano s povećanim zanimanjem očekuje u siječnju objavu već donesene odluke Međuresornog povjerenstva za nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova. Zanimanje je veliko jer se radi o nacionalnom strateškom pitanju za Republiku Hrvatsku, budući da o odluci koji će se borbeni zrakoplovi nabaviti ovisi kojim će putem Hrvatska, što se tiče strateškog partnerstva, ići idućih nekoliko desetljeća.

Postavlja se pitanje je li spomenuto Međuresorno povjerenstvo bilo dovoljno kvalificirano da usvoji preporuku koju treba prihvatiti saborski Odbor za obranu kojemu je na čelu Franko Vidović (SDP). U prvom sastavu povjerenstva on nije bio uključen, a kad je Vlada donijela odluku da se to ispravi Franko Vidović je odbio ući u sastav Povjerenstva, objavivši da će o tome raspravljati kad ta tema dođe u saborski Odbor za obranu Iz prvobitnog sastava >Povjerenstva zbog raznih razloga otpali su Zrinko Petener bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zatim bivša pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo, bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, te bivši pomočnik u MVEP-u Vice Skračić. Njih su zamijenili glavni državni rizničar Ante Matijević, iz MVEP-a Petar Mihatov, glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać, zapovjednik HRZ-a Michael Križanec. Preostali članovi Povjerenstva su ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić, potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, predstojnica Ureda za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, posebni savjetnik predsjednika Vlade poznat iz afere "crni labud" Robert Kopal, glavna tajnica Vlade Ivana Ferenčić, Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iz MORH-a brigadir Davor Tretinjak, te zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Željko Ninić. Takvim povjerenstvom supredsjedali su predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir-Frka Petešić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Postoji više razloga da se postavi pitanje o pouzdanosti i kompetentnosti spomenutog Međuresornog povjerenstva. Kao prvo uočljivo je a moglo bi se reći i nedopustivo da u njegovom radu nije sudjelovao na bilo kakav način Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića. On je po Ustavu vrhovni zapovjednik Oružanih snaga a "odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske". Predsjednik Milanović je najavio da će ta tema doći pred Vijeće nacionalne sigurnosti na kojemu će se donijeti konačna odluka. "Da dajem mišljenje o svojoj odluci to je sukob interesa", naglasio je predsjednik Milanović i dodao da "to vrijedi i za neke ljude koje je u povjerenstvo imenovala Vlada", pa je precizirao da se to između ostalog odnosi na ravnatelja SOA-e Daniela Markića, očito aludirajući na to da je on francuski državljanin rođen u Francuskoj. Francuski državljanin i rođen u Francuskoj je i supredsjedatelj spomenutog Međuresornog povjerenstva predstojnik Ureda premijera Plenkovića Zvonimir Frka Petešić. Danijel Markić ima kontroverznu biografiju u kojoj se spominje da je bio blizak s šefom francuske obavještajne službe generalom Phillippe Rondotom. Kao rođeni Francuz Zvonimir Frka Petešić nije slijedio primjer jednog drugog Francuza Jean Michel Nicoliera i uključio se u Hrvatskoj u borbi protv fašističke velikosrpske agresije nego se kao i Andrej Plenković skrasio u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu odakle je gradio svoju političku karijeru. U svakom slučaju sama činjenica da su u Međuresornom povjerenstvu dva francuska državljanina predstavlja temelj za sukob interesa,,a trebala je biti i osnov za sigurnosnu provjeru. Nju je u konkretnom slučaju trebala provesti SOA na čelu s ravnateljem Danielom Markićem koji je sam sebe trebao provjeriti (?!). Ako se tome pridoda da je i sam premijer Andrej Plenković otvoreno sklon Francuzima, jer je član ekskluzivnog bratstva koje dirigira francuskom politikom. Jedan detalj iz Plenkovićevog političkog rječnika je osobito indikativan: On ne govori o Daytonskom sporazumu kako je kolokvijalno uvriježen u međunarodnoj politici nego o Daytonsko-pariškom sporazumu, jer je potpisan u Parizu. Na temelju svih ovih podataka može se zaključiti kakva je preporuka upućena saborskom Odboru za obranu. Po priopćenju što ga je pustilo u javnost vidljivo je da je to Međuresorno povjerenstvo praktički bilo povjerenstvo pod kontrolom Andreja Plenkovića. To se da iščitati iz nekih formulacija kao što je navod da je povjerenstvo "jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi" ili da će nakon konačne odluke početi "višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana".

 Ovdje je povjerenstvo samo sebe raskrinkalo jer govori o međuvladinom ugovoru, a ne o ugovoru s najboljim ponuđaćem. Iskristaliziralo se da su u završnoj fazi u Povjerenstvu ostale dvije ponude, ona za novi američki F-16 blok 70, ili za rabljeni francuski "Rafale". Da se povjerenstvo odlučilo za američki onda ono ne bi govorilo o međuvladinom ugovoru, nego o ugovoru s ponuđačem jer je što se tiče američke ponude iza toga firma Lockheed Martin, a iza francuske ponude francuska Vlada. Zato su posljednjih mjeseci bili intenzivirani susreti francuske ministrice obrane s hrvatskim dužnosnicima, pri čemu je francuska ministrica Florence Parly najavljivala novo francusko-hrvatsko strateško partnerstvo, iako je tim partnerstvom Pariz duboko vezan za Srbiju.

 Očito je da se priča o navodnom "hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu" nastavlja nakon Tuđmanovih 10 godina koliko mu je služio Hrvoje Šarinić dok nakon toliko vremena nije otkriveno da je francuski agent. Taj francuski agent je primorao predsjednika Tuđmana da odustane od kupnje američkih komercijalnih zrakoplova "boeing" u korist francuskog "airbusa" za što je zalažući se za francuske a ne hrvatske interese Hrvoje Šarinić nagrađen ordenom Legije časti. Hoće li se povijest sada ponoviti, pa će Hrvatska opet okrenuti leđa stvarnom strateškom partneru Sjedinjenim Državama prije svega ovisi o iduće dvije procjene donesene odluke Međuresornog povjeranstva. Prva je saborski Odbor za obranu koji čine predsjednik Franko Vidović (SDP), potpredsjednik Anđelko Stričak (HDZ) i članovi Ante Bačić,Ante Deur, Josip Đakić, Vinko Grgić, Mladen Karlić, Darko Klasić, Matko Krizmanić, Stipo Mlinarić, Željko Sačić, Miroslav Tuđman i Nikša Vukas.

 

Vjekoslav Krsnik