Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković Davidom Smithom i voditeljem projekta DONES Tončijem Tadićem te im obećao punu potporu Vlade u realizaciji ESFRI projekta DONES u čijoj je provedbi Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja.

DONES je, kako se navodi u priopćenju Vlade, prvi ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) projekt u kojem Hrvatska igra ključnu ulogu, a riječ je o drugom po značaju uređaju u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije, i to odmah nakon ITER-a.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

Riječ je o projektu koji okuplja 16 instituta iz 11 partnerskih zemalja. Prema trenutačnim procjenama cijena gradnje IFM-DONES-a procjenjuje se na oko 750 milijuna eura, a Hrvatska bi za DONES trebala isporučiti opremu vrijednu 25 milijuna eura, i to počevši od 2021.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je voditelju projekta i njegovu timu te Institutu Ruđer Bošković na tom velikom uspjehu te obećao punu podršku Vlade u realizaciji projekta.

Projekt DONES, zaključio je predsjednik Vlade, Hrvatsku može učiniti ključnim akterom među svjetskim igračima u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije. Kroz taj projekt Hrvatska ima priliku sudjelovati u velikom znanstvenom i tehnološkom poduhvatu u razvoju fuzijske energije, a osim za znanost projekt je i sjajna prilika za hrvatsku industriju i gospodarstvo te doprinos globalnim naporima u dekarbonizaciji energije.

U tijeku je osnivanje Nacionalnog Konzorcija čija je zadaća pripremiti natječajnu dokumentaciju za isporuku opreme za DONES, pripremiti hrvatske znanstvene ustanove za eksploataciju uređaja DONES u području fuzijskih istraživanja i izvan njih.

Uz predsjednika Vlade sastanku je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, navodi se u priopćenju.

 

M.M.