Članovi kanadskog Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida uputili su pismo glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu u kojemu od njega traže sankcioniranje trenutačnog predsjednika Glavne skupštine UN-a Vuka Jeremića zbog skandala koji je izazvao izvođenjem pjesme "Marš na Drinu" na dočeku srpske Nove godine u zgradi UN-a, javlja agencija Anadolija.

Potpisnici ovog pisma su, između ostalih, Francis Boyl, profesor međunarodnog prava na američkom sveučilištu Illinois, britanski povjesničar Marko Attila Hoare, David Pettigrew s Yalea, profesor međunarodnog prava iz Sarajeva Smail Čekić i drugi.

– Držimo krajnje skandaloznim zloporabu Ujedinjenih naroda, organizacije u kojoj je prihvaćena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, od srpskog diplomata Vuka Jeremića, i stavljanje na repertoar sporne skladbe koja za Bošnjake simbolizira njihovo stradanje, odnosno genocid – navodi se u pismu Ban Ki-moonu dodajući da vjeruju kako će Ban Ki-moon "sankcionirati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se spriječiti budući incidenti koji vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tijekom službenih ceremonija UN-a".

Podsjećaju također da je srpska ratnička pjesma “Marš na Drinu”, čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv Austrougarske vojske 1914. i ona je postala omiljena svim srpskim vojnim postrojbama koje su i poslije sudjelovale u ostvarenju "tog temeljenog cilja srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse u razdobljima kada je on postizan vojnim sredstvima".

– Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida koji su nad njima počinile srpske oružane formacije, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i tijekom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. – navodi se u pismu glavnom tajniku UN-a.

Vuk Jeremić je unuk Hamdije Pozderca

Ono što Bošnjake u cijeloj ovoj priči s Vukom Jeremićem posebno ljuti je činjenica da je on po ocu Srbin a po majci Bošnjak.

U vrijeme jugoslavenskog bratstva i jedinstva, Sadeta Pozderac, sestra tadašnjih komunističkih prvaka Hamdije i Hakije Pozderca  Sadet, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za jugoslavenskog diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu, koja se udala za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka, današnjeg veliksrbina i zaljubljenika u koračnicu "Marš na Drinu".

Tako danas unuk bosanskih begova Pozderaca srbuje po UN-u, liječeći svoje komplekse i dokazujući da je Srbin "sa dna kace", tvrde bolji poznavatelji prilika.

 

R.H.